İncirliova Ballıkaya ve Cebrail Freskosu

aydin incirliova ballikaya

İzmir-Aydın yolu civarından dikkat çeken Ballıkaya, adından da anlaşılacağı gibi dev bir kaya kütlesi. İncirliova’nın Dereağzı Köyü yukarısındaki bu kütle kireç taşından oluşmuştur.

İsminin neden “Ballıkaya” olduğu tam olarak bilinmiyor. Üzerinde ve yakın çevresinde yapılan arı yetiştiriciliğinden kaynaklı olabileceği ve kaya kütle renginin bal rengine yakın olması söylentiler arasında. Ballıkaya’daki tarihi dokunun Hristiyan dönemine ait manastır olduğu ve içerisinde dinleme hücreleri yer aldığı bilinmektedir.

ballikaya incirliova 4

Ballıkaya’da Hellenistik Döneme ait, ana kayaya oyulan iki mezar yapısı bulunmaktadır. Bizans Dönemi’nde konut ve sarnıç olarak kullanılmıştır. İki kaya mezarından birincisi boş bir oda görünümdedir. İçerisinde şekillendirilmiş kerevet bulunuyor.

ballikaya incirliova 5

Ballıkaya’nın doğu yüzündeki manastır ile bağlantılı olduğu düşünülen izler

ballikaya incirliova 9

Ballıkaya’nın doğu yüzünde kayanın içine doğru açılmış doğal bir manzara günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Burada Başmelek Cebrail freskosu görülüyor.

Maalesef böylesi bir tarihi doku defineciler tarafından yok edilmektedir. Mezarlıkların yanında, hücrelerde ve Ballıkaya’da yapılan kazılar burada büyük ölçüktee tahribat yaratmıştır. 2500 yıllık kaya mezarı ve 1500 yıllık manastıra ait freskolar bu gidişle yakın zamanda tamamen yok olacak.

Yapılan İkizdere Barajı nedeniyle güzergahı değişen İncirliova-Tire yolundan sapılarak ve arazi tırmanışı ile ulaşılan bu yer eski tarihi dokusu ve fresko için görülebilir. Tabii dikkatli olmakta yarar var ki sağlam ayakkabılar ve ekipmanlar ile gelinmeli.

Bildir

Editör İlhan

1984 yılında doğdu, ortalama 20 yıldır internet ile ilgili bir çok alanda çalışmalar yaptı. Bu süreçte edindiği tecrübeleri, doğduğu ve büyüdüğü yer olan Aydın için kullanıyor.

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İçeriği sevdiniz mi?