Kestanenin faydalarını 15 başlık altında inceliyoruz!

Kestanenin faydaları ve Kestane şekeri tarifi.

kestane
#

Kestane Faydaları

Kestane harika bir besindir. Sağlığa faydaları saymakla bitmez. Özellikle kış aylarında ortaya çıkan kestaneler, yılın bütün zamanları yemeklerimizde, tatlılarımızda ve sade olarak tüketilir. Bu yazıda kestanenin ne olduğunu, çeşitlerini, fiyatlarını, faydalarını, besin değerlerini ve kestanenin nasıl pişirileceğini, kestane tariflerini öğreneceksiniz.

Kestane faydaları
Kestanenin faydaları nelerdir? Photo by Jametlene Reskp on Unsplash

Kestane Nedir?

Kestane, meşe de içeren kayın ailesindeki ağaçlardan birisidir. Çin, Japon ve Avrupa kestane fındıklarının yabani fındıklardan çok daha büyük olmasıyla Doğu ve Avrupa’daki antik çağlardan beri yetiştirilmektedirler.  Kestane, at kestanesi aynı şey değildir. Kendi ağaç ailesine aittirler.

Kestane
Kestane

Kestane alışılmadık derecede yararlı bir ağaçtır ve yakın gelecekte muhtemelen çok önemli bir ürün olacaktır. Odun, meşeden daha çekici ve daha hafiftir, ancak ağırlığı için güçlüdür. Aynı zamanda alışılmadık şekilde iyi çalışır, tek hata kolayca bölünme eğiliminde olmasıdır. Sekoya veya sedir kadar çürümeye karşı dayanıklıdır ve kağıt yapımı için oldukça arzu edilen liflere sahiptir.

Kestane nedir?
Kestane nedir?

Kestane diğer kuruyemişlerden farklı olarak çok düşük yağ oranlarına sahip oldukları için harikadır. Taze olduklarında kolayca bozulurlar ancak gerektiği gibi kurutulursa yıllarca saklanırlar. Hem fasulye hem de mısır gibi mükemmel proteinlere sahiptirler. Kavurma ve doldurma işlemlerinin taze kestane kullanımının yanı sıra, kuru kestane unu için öğütülebilir ve ekmek ve makarnada kullanılabilir.

Kestane Ağacı Nedir?

Kestane ağaçları, en azından MÖ 2.000’den beri binlerce yıldır nişastalı kabuklu yemişleri için yetiştirilmektedir. Kestane, geçmişte insanlar için önemli bir besin kaynağı olmuştur, un yapımında ve patates yerine kullanılmıştır. Günümüzde dünyanın dört bir yanındaki ılıman bölgelerde dokuz farklı kestane ağacı türü yetişmektedir. Hepsi meşe ve kayın ağacı gibi Fagaceae familyasına ait yaprak döken ağaçlardır. Kestane ağaçları yetiştirmeyi düşünüyorsanız, kestane ağacı bakımı hakkında bilgi için okumaya devam edin.

Kestane ağacı
Kestane ağacı – Kaynak: Doğa Dergisi

Kestane Ağacı Bilgileri

Kestane ağaçları yetiştirmeye başlamadan önce, kestane ağacı bilgilerini okuyun. Bu, arka bahçenizin bu ağaçlardan biri için iyi bir alan olup olmayacağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Kestane ağaçlarının büyüklüğü türlere bağlıdır ancak genellikle kestane büyük ağaçlardır. En uzun tür, 30 metre hızla büyüyen Amerikan kestanesidir. Dikmeden önce düşündüğünüz ağacın olgun yüksekliğini ve yayılmasını kontrol ettiğinizden emin olun. Amerikan kestanesine ek olarak, hem Asya hem de Avrupa çeşitlerini bulacaksınız.

Kestane ağaçları, kırmızımsı kahverengi veya gri kabuğu ile çekici, ağaçlar gençken pürüzsüz, ancak yaşla birlikte pürüzlenir. Yapraklar taze yeşil, üstte alttan daha koyudur. Oval veya mızrak şeklindedirler ve genişçe ayrılmış dişlerle kenarlıdırlar. Kestane ağacının çiçekleri uzun, ilkbaharda ağaçlarda görünen sarkık meyveleri vardır. Her ağaç hem erkek hem de dişi çiçekler taşır ancak kendi kendine tozlaşamazlar. Çiçeklerin güçlü kokusu böcek tozlayıcıları çeker.

Kestane ağacı fidesi, kestane aşısı kullanılarak kolay bir şekilde büyütülebilir. Kestane ağacı çiçeği, ağaç dikildikten bir süre sonra açar ve meyve vermeye başlar.

Kestane Besin Değeri Ne Kadar?

Kestane, kalori bakımından diğer yemişlerden daha düşüktür. Her 28 gram kavrulmuş kestane yaklaşık 70 kalori, 0.9 gram protein, 168 gram potasyum, 15 gram karbonhidrat, 1.4 gram lif, 3 gram şeker ve 0.6 gram yağ içerir. Folat ve C vitamini de kestane içinde bulunur.

Kestane Cinsleri Nelerdir?

Kestane, Castanea cinsine ait yaprak döken ağaçlar ve çalılardır. Kestane ağaçları, Fagaceae ailesine düşen kayınlarla yakından ilişkilidir. Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgelerine özgüdürler. Kestane sadece sekiz veya dokuz türe sahiptir. Lezzetli, yenilebilir yemiş üretir.

Bu ağaçların adı, eski bir Fransızca kelime olan chastaini kelimesinden türetilmiştir. Chastaini, şimdi kestane ağaçlarının bilimsel adı olan Latince bir kelime olan Castenea’dan türetilmiştir. Castenea, Eski Yunanca’dan ‘tatlı kestane’ anlamına gelen bir kelimeyi takip eder.

Kestane ağaçları orta veya hızlı büyüyor olabilir. Olgun kestane çalılıktan 60 metreye kadar uzayabilen dev ağaçlara kadar yükseklikte değişebilir. Bu ağaçlar genellikle en meşe ağaçları kadar uzayan oldukça geniş bir gövdeye sahiptir. Düz ve uzundur.

Kestane ağaçlarının küçük dalları bir taç oluşturur. Bu dallar pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Geniş, dikdörtgen ve hoş yeşil renkli yapraklarla kaplıdır. Yaprakları ise testere dişlidir. Harika bir gölge sağlarlar. Kestane ağaçları yeşil-sarı renkli çiçekler taşır. Yemiş olgunlaştığında kestane ağaçlarının frezeleri açılır.

dev kestane ağacı
Dev kestane ağacı

Kestane ağaçlarının kabuğu, ağaçlar gençken pürüzsüzdür ancak yaşlandıkça, kabuk koyulaşır, kalınlaşır ve derinden karıklanır. Kestane kabuklarındaki oluklar uzunlamasınadır ve ağaç büyüdükçe gövdenin etrafında bükülme eğilimindedirler.

Kestane ağaçları, meşe ağaçlarından sonra en önde gelen orman ağaçları arasında yer almaktadır. Meşe ağacının eksik olduğu bazı nitelikleri vardır. Hızla iki kat daha hızlı büyür, meşe ile karşılaştırıldığında daha fazla odun üretir, daha az elverişli koşullara sahip bölgelerde hayatta kalabilir ve böceklerin saldırısına daha az eğilimlidir.

Yaklaşık sekiz ila dokuz çeşit kestane ağacı vardır. Bununla birlikte, yaygın olan dört çeşit kestane ağacı vardır. Bunlar Amerikan kestane ağacı, Çin kestane ağacı, Avrupa kestane ağacı ve Japon kestane ağacıdır.

Amerikan kestane ağacı

Amerikan kestane ağaçları, doğu Kuzey Amerika’ya özgü büyük yaprak döken ağaçlardır. Kestanelerde oluşan mantar hastalığı onları harap etmeden önce bölgedeki en önemli orman ağaçlarıydı. Onlar dünyanın en iyi kestane ağaçları olarak kabul edildi.

Sadece ilk yarıda, yanma sonucu yaklaşık 3 ila 4 milyar Amerikan kestane ağacı yok edildi. Bugün, bölgede yıkımdan kurtulan sadece birkaç ağaç var. Eskiden hayatta olan birçok küçük ağaç filizleri hala varlığını sürdürüyor.

Amerikan kestane ağaçları hızla büyüyen yaprak döken ağaçlardır. 30 metreye kadar uzayabilirler. Çok sayıda yıllık tohum mahsulü ile eşleştirilen hızlı bir büyüme, yangından önce bu ağaçların büyük nüfusuna neden oldu.

Bazı morfolojik özellikler Amerikan kestane ağaçlarını benzer olan diğer kestane türlerinden ayırır. Yaprak şekli, fındık boyutu ve yaprak sapı uzunluğu ayırt edici özelliklerden bazılarıdır. Yapraklar, tatlı kestaneye kıyasla daha kısa ve geniştir. Yaklaşık 14 ila 20 cm uzunluğunda ve 7 ila 10 cm genişliğindedir.

Bu ağacın yemişleri, daha önce de belirtildiği gibi ayırt edici bir özelliktir. Dikenli ve yeşil renkli ten rengi kadife astarlı bir çapakla çevrelenmiştir. Çapaklar açılır ve sezonun ilk donuna yakın yere düşer.

Kestane önemli bir kaynaktır. Yenilebilirler ve kalp rahatsızlıkları, boğmaca ve çatlamış cilt gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanılırlar.

Çin kestane ağacı

Çin kestane ağaçları Çin, Kore ve Tayvan’a özgüdür. Bu ağaçların bilimsel adı mollissima genç yapraklardan ve yumuşak tüylü sürgünlerden elde edilmiştir.  20 metreye kadar büyüyen yaprak döken ağaçlar ve geniş bir taçları var. Yapraklar alternatif bir şekilde düzenlenmiştir. Yapraklar dişli kenar boşluğuna sahiptir. Çin kestane ağaçlarının çiçekleri 4 ila 20 cm uzunluğunda çiçeklerde üretilir. Dişi çiçekler tabanda bulunurken, erkek çiçekler geri kalanını işgal eder. Çin kestane ağaçlarının meyvesi yoğun dikenli bir kapsüldür. Görünüşte parlak olan iki ila üç kahverengi renkli kestaneler içerir.

Çin kestanesi yenilebilir. Onlar en tatlı kestane olarak kabul edilir. Kestane, yaban hayatı için önemli bir besin kaynağıdır.

Avrupa kestane ağacı

Avrupa kestane ağaçları, Küçük Asya, Güney Avrupa’ya özgü ve ılıman dünyada yaygın olarak yetiştirilen çiçekli ağaçlardır. Uzun ömürlü yaprak döken ağaçlardır.

Avrupa kestane ağacına, uzak ilişkili olduğu at kestanesinden ayırt etmek için genellikle tatlı kestane denir. Yaygın olarak atıfta bulunulan diğer isimler arasında Portekiz kestanesi, İspanyol kestanesi ve marron vardır. Sativa, ‘insanlar tarafından yetiştirilen’ anlamına gelen Latince bir kelimedir.

Avrupa kestane ağaçları 20 ila 35 metre yüksekliğe kadar büyür. Bu ağaçların kabuğu net bir şekle sahiptir. Her iki yönde gövdeden spiral olarak ilerleyen çatlaklar veya derin oluklar var. Dallar gövdeden düşük yükseklikten ortaya çıkar. 500 ila 600 yıl yaşarlar. Eğer yetiştirilirse 1000 yaşına kadar büyüyebilirler. Yapraklar dikdörtgen, mızrak şeklinde ve cesur dişlidir. Kestaneler büyük besin değerine sahiptir. Sivri uçludurlar ve genellikle bir kapsülde iki kestane içerirler.

Avrupa kestane ağaçlarının ahşabı sert, güçlü ve açık renklidir. Varil, mobilya ve kiriş yapımında kullanılır. Ahşap oldukça yoğundur, bu da onu dayanıklı kılar. Bu, ahşabın eskrim gibi harici amaçlar için kullanılmasını sağlar.

Japon kestane ağacı

Japon Kestanesi ağaçlarına Kore Castanea ve Kore kestanesi de denir. Japonya ve Güney Kore’ye özgüdürler. Japon kestane ağaçları, 10 ila 15 metre yüksekliğe kadar büyüyen orta boy yaprak döken ağaçlardır. Yaprakları küçüktür. Kenarlarında küçük dişler var. Japon kestane ağacının çapakları sazdan yapılmış bir desende birbirine kenetlenmiş yoğun bir diken kütlesidir. Her çapak en fazla üç somun içerir. Kestane, Amerikan kestanesinden daha büyüktür. Somunların uçları sivridir. Yüzeyinde birkaç kıl var. Her frez iki ila üç somun içerir.

Japon kestane ağaçlarının yemişi tatlı ve yenilebilir. Kestane yanıklığına karşı dayanıklıdırlar. Kuzey Amerika’da Amerikan kestane ile hastalığa dayanıklı melezlerin geliştirilmesinde kullanılırlar.

Kestane Fiyatı

Bir kilogram kestanenin fiyatı 30 lira ile 100 lira arasında değişir.

kestaneler
Kaynak: Unsplash

Kestane Faydaları

Kestane, zengin lezzeti ve tatlılığı nedeniyle kuzey yarımkürede popülerdir. Çoğu ailenin şenliklerin bir parçası olarak kestane kızarttığı kış sezonunda özellikle popülerdirler.

Bilimsel olarak Castanea Sativa olarak da bilinen kestane, diğer yemişlere kıyasla benzersiz beslenme profilleri nedeniyle sayısız sağlık avantajına sahiptir. Diğer fındıklardan farklı olarak, kestane C vitamini, karmaşık karbonhidratlar, folik asit, yağ asitleri bakımından zengindir ve yağ ve kalorisi düşüktür. Bu besin maddelerinin tümü, bu madde boyunca açıklığa kavuşturulacağı gibi önemli sağlık yararlarına sahiptir. Kestanelerin insan sağlığına sağladığı faydalardan sadece birkaçını sizler için yazdık.

kestane faydaları
Kaynak: Unsplash

1. Kestane, antioksidan özellikler içerir

Kestane, antioksidan özelliklere sahip çeşitli besinler içerir. Serbest radikaller vücudun hücrelerinde oksidatif zarara yol açar ve kanserler, erken yaşlanma, DNA hasarı, otoimmün hastalıklar ve kardiyovasküler hastalıklar gibi çeşitli hastalıkların meydana gelmesine neden olur.

Kestane, vücuttaki serbest radikallerin yol açtığı oksidatif hasarı engeller ve antioksidan nitelikleri olduğu bilinen bakır içerir. Vücuttaki bakır eksikliği, serbest radikallerde bir artış ve vücut hücrelerinde oksidatif hasar ile bağlantılıdır.

Bakır eksikliği, bakırın üretmeye yardımcı olduğu antioksidan enzimlerde bir azalmaya neden olur. Ek olarak, bakır eksikliği, vücutta uygun antioksidan aktivitenin seviyelerinin korunmasında önemli bir rol oynayan selenyum, demir ve GSH gibi diğer eser elementlerin seviyelerini etkiler.

Kestane ayrıca oksidatif hasar nedeniyle erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olan temel bir antioksidan olan çinko içerir. Kestane ayrıca, her ikisi de vücudun dokusunda serbest radikallerle savaşan güçlü antioksidan ajanlar olan A ve C vitamini bakımından zengindir.

Elagik ve gallik asitleri içeren fenolik asitler kestane içinde bol miktarda bulunur ve bu asitler üzerinde yapılan çeşitli deneyler, güçlü antioksidan aktiviteler sergilediğini göstermiştir.

Kestane, serbest radikallerin atılmasında, oksidatif hasarın önlenmesinde ve oluşumu ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açabilen DNA dizilerinin kalıcı mutasyonunun inhibe edilmesinde önemli olan yüksek miktarda tanen içerir.

Oleik asit dahil olmak üzere kestane içinde bulunan bazı yağ asitleri, serbest radikallerin atılmasında ve LDL (kötü) kolesterolün doğal olmayan oksidasyonunun inhibe edilmesinde yüksek etkinlik göstermiştir.

Kestane, hepsi önemli antioksidan ajanlar olan tanik, fenolik ve yağ asitlerinin yanı sıra A vitamini ve C, çinko ve bakır içerir ve serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olur.

2. Kestane hamile kadınların ve bebeklerin sağlığı için iyidir

Bir çalışma, kestane içinde bulunan bir eser element olan magnezyum eksikliğinin, bekleyen kadınlarda kısa bir gebelik süresine yol açabileceğini bulmuştur.. Aynı çalışma, hamilelik sırasında magnezyum eksikliğinin daha sonra yaşamlarında hem anne hem de çocuk için metabolik sendromla sonuçlanabileceğini bulmuştur. Kestane içinde de bulunan bakır, bebeklikte bilişsel gelişim ve iskelet büyümesi için kritik öneme sahiptir.

Kestane, her 100 gramda yaklaşık 1.7 mg demir içerir, bu da onları nispeten iyi bir mineral kaynağı yapar. Kadınlarda demir eksikliği düşük, sepsis, çocuğun ölümü ve çeşitli durumlarda annenin ölümüyle sonuçlanabilir. Doğum ve bebeklik döneminde demir eksikliği, bebeklerde öğrenme güçlüklerinin ve diğer hastalıkların önemli bir nedenidir.

Kestane içinde bulunan bir başka eser mineral olan çinko, doğmamış bebeklerin ve bebeklerin büyümesi ve gelişmesi için kritik öneme sahiptir. Bebeklerde çinko eksikliği öğrenme bozukluklarına, zayıf hafızaya, bilişsel bozukluklara, cilt sorunlarına ve serebral atrofiye yol açar. Çinko eksikliği bebeklerde ishaldir ve çocuk geliştikçe ciddi gastrointestinal sorunlara neden olabilir.

Kestane ayrıca yemiş için oldukça nadir olan yüksek miktarda folat içerir. Folat bakımından zengin gıdalardan elde edilen folik asidin hamile kadınlar ve yavruları üzerinde olumlu sağlık etkileri olduğu gösterilmiştir. Örneğin, folik asit, fetus hücrelerinin hızlı büyümesi ve artması, ayrıca plasenta ve uterus hücrelerinin büyümesi ve genişlemesi için gereklidir.

Folik asit, hamile kadının kan hacmini arttırmak için de gereklidir. Annedeki folik asit eksiklikleri, fetuslardaki nöral tüp defektlerinin yanı sıra konjenital kalp hastalıklarının ana nedenleridir.

Gebe kadınlarda folik asit mevcudiyetinin plasenta ağırlığı, gebelik süresi ve doğum ağırlığı üzerinde de etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Kestane, hepsi hamile kadınların uygun sağlığını ve bebeklerini desteklemek için önemli olan yüksek derecede folat, çinko, demir, bakır ve magnezyum içerir.

Kestane, kardiyovasküler hastalıkları önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir Kestane, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde etkili bulunan mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır. Bir çalışma, diyet sonrası kalsiyum alımının veya takviyesinin postmenopozal kadınlarda iskemik kalp hastalığının neden olduğu mortaliteyi azaltabileceğini buldu.

Çalışmalar ayrıca yüksek diyetli kalsiyum alımının yaşlı kadınlarda ve erkeklerde ateroskleroz riskinde bir azalmaya neden olabileceğini göstermiştir.

Kestane nispeten yüksek miktarda magnezyum içerir. Çalışmalar, uygun kalp ritmi ve koroner arter hastalığı olan hastalarda trombozun inhibisyonunun sürdürülmesinde magnezyumun önemli olduğunu göstermiştir.

Çalışmalar ayrıca magnezyum takviyesinin, koroner kalp komplikasyonları ve ateroskleroz gibi çok çeşitli hastalık ve durumların tedavisinde yararlı olduğunu göstermiştir.

Yeterli miktarda bakır nedeniyle, kestane kardiyovasküler hastalıklara karşı mücadelede önemlidir. Çalışmalar, bakırdaki eksikliklerin, yüksek seviyelerde kötü kolesterol ve düşük seviyelerde iyi kolesterol olduğu hiperkolesterolemiye yol açtığını göstermektedir. Sonuç, ateroskleroz dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkma riskinde bir artıştır.

Çalışmalar ayrıca bakır eksikliklerinin kalp rüptürü, düzensiz kalp atışı, kalp genişlemesi, iskemik kalp hastalığı ve kalp arter trombozu ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Kestane içerisindeki demir içeriği, kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde de gereklidir. Çalışmalar, kardiyovasküler hastalık riskinin ve bu hastalıkların kötüleşmesinin demir eksikliklerinin ortaya çıkmasıyla arttığını göstermiştir.

Kestane de bulunan çinkonun, vücudu diğer kardiyovasküler hastalıkların gelişimi için önemli bir risk faktörü olan ateroskleroz gelişiminden koruduğu gösterilmiştir.

Ağaç kabuklu yemişleri ayrıca vücuttaki kolesterolün toplam ve LDL düzeylerini düşürmede önemli olan ve böylece kardiyovasküler hastalıkların gelişimine karşı koruyucu bir rol oynayan karmaşık karbonhidratlar bakımından da zengindir.

Ayrıca, kestane gibi karbonhidrat yönünden zengin besinler ana diyet lifi kaynaklarıdır. Örneğin, kestane her 100 gramda yaklaşık 8.1 gram lif içerir. Diyet lifinin kandaki kolesterol seviyelerini, özellikle LDL seviyelerini düşürdüğü, böylece koroner kalp rahatsızlıkları ve diğer kardiyovasküler hastalıklar riskini en aza indirdiği bilinmektedir.

Bilim adamları ayrıca diyet lifi, bireyleri iskemik kalp hastalığı içeren metabolik hastalıklardan korumada kritik öneme sahiptir.

Başka bir çalışma, zengin bir lif diyetinin CVD’ler için önemli bir risk faktörü olan hiperkolesterolemiyi önlemede etkili olduğunu göstermiştir.

Bir çalışma, diyet lifi tip II diyabetli bireylerde kardiyovasküler risk faktörlerinin tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir.

Yüksek folat, B6 vitamini ve B12 vitamini konsantrasyonları nedeniyle, kestane, yüksek seviyelerde kalp damarlarının tıkanmasına, kalp krizi riskinin artmasına neden olan bir amino asit olan homosisteinin düzenlenmesine yardımcı olur.

Çalışmalar ayrıca folik asit eksikliğinin bireyleri ateroskleroz ve diğer kardiyovasküler hastalıklara yatkın hale getirdiğini bildirmiştir.

Kestane, kolesterol seviyelerini düşürmek ve kardiyovasküler hastalıklar geliştirme bireylerinin riskini azaltmak için gerekli olan mineraller, tanenler, yağ asitleri ve diyet lifleri içerir.

3. Kestane sindirim sağlığı için iyidir

Kestane içerisindeki zengin lif içeriği, onları gastrointestinal sistemin işlevini iyileştirmek için ideal hale getirir. Çalışmalar, çözünebilir ve çözünmeyen liflerin, hepsi bağırsak hareketi için gerekli olan dışkı sıklığını, dışkı ağırlığını ve hacmini artırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kabızlık söz konusu olduğunda, bilim adamları bağırsaktaki diyet lifi seviyelerinin azalmasının durumun gelişme riskini önemli ölçüde artırdığı konusunda hemfikirdir. Uzmanlar, kronik kabızlık çeken kişiler için yüksek lifli bir diyet önermektedir.

Çalışmalar ayrıca diyet lifinin özellikle yetersiz beslenen hastalarda ishali önlemede önemli olduğunu göstermektedir. Araştırmalar ayrıca çözünür diyet liflerinin ishali tedavi etmek için en iyi yöntem olduğunu göstermektedir.

Diyet lifinin irritabl bağırsak sendromunun tedavisinde yardımcı olabileceğine dair umut verici kanıtlar da vardır. Daha ileri çalışmalar, diyet lifinin IBS’den remisyonu artırabildiğini ve her ikisi de IBS’nin bileşenleri olan ülseratif kolite ve Crohn hastalığına karşı koruyucu bir rol oynayabileceğini göstermiştir.

Yüksek tanen konsantrasyonları nedeniyle ishali hafifletmek için haşlanmış kestane kullanımını desteklemek için yeterli bilimsel kanıt vardır. Kestane seviyelerinde yeterli düzeyde bulunan çinko, gastroenterit, yani mide gribi semptomlarının hafifletilmesinde ve tedavisinde faydalıdır.

Ayrıca, piyasada bulunan çeşitli laksatifler magnezyum, diyet lifi ve folat bileşiklerinden yapılır.

Kestane, hepsi sindirim sağlığının iyileştirilmesinde ve IBS, kabızlık ve ishalin önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir role sahip olan çinko, magnezyum, diyet lifi ve tanenler içerir.

4. Kestane kemik sağlığını geliştirir

Kestane, kalsiyum emilimi, parçalanması ve taşınmasında kritik olan nispeten yüksek miktarda magnezyum içerir. Böylece, vücut magnezyum olmasaydı kalsiyumun faydalarını alamazdı.

Magnezyum ayrıca hem kalsitonin hem de paratiroid hormonunun üretimini ve düzenlenmesini destekler. Kalsitonin kemikleri korur, paratiroid ise eski kemiklerin parçalanmasını kontrol eder.

Magnezyum ayrıca kalsiyum kristallerinin oluşumunu kontrol eden ve kemik oluşumu için gerekli olan enzimin aktivasyonu için gereklidir. Bilim adamları, magnezyum eksikliğinin kemiklerde anormal kristal oluşumu ve osteoporoz için bir risk faktörü olduğu sonucuna varmışlardır.

Kestane ayrıca diğer fındıklardan daha yüksek fosfor içeriği içerir. Fosfor kemikler, DNA ve dişler için vazgeçilmez bir yapı taşıdır.

100 gram kestane yaklaşık 46 mg kalsiyum içerir, bu da kestaneleri kalsiyum için ideal bir diyet kaynağı yapar. Çalışmalar, düzenli diyet kalsiyum alımının çocuklarda kemik gelişimine ve yaşlılarda kemik korunmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

Bir başka çalışmada, kalsiyum alımının artmasının, düşük kalsiyum diyeti tüketen postmenopozal kadınlarda daha yüksek kemik mineral yoğunluğuna neden olduğu bulundu.

Bilim adamları ayrıca osteoporozlu hastaların veya hastalığı geliştirme riski daha yüksek olan kişilerin hastalığı yönetmek veya önlemek için kalsiyum alımını arttırmasını önermektedir.

Çalışmalar ayrıca kestane içerisindeki minerallerden biri olan bakır eksikliğinden muzdarip kişilerin osteoporozdan muzdarip olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bir çalışma, bakır takviyesinin orta yaşlı kadınlarda kemik kaybını önlemede ve kemik mineral yoğunluğunu desteklemede etkili olduğunu ve böylece mineralin osteoporozla mücadelede etkili olduğunu göstermiştir.

Kestane, her yaştan insanda kemik sağlığının geliştirilmesinde ayrılmaz bir rol oynayan bakır, kalsiyum, fosfor ve magnezyum içerir.

5. Kestane vücuttaki enerji gereksinimlerine katkıda bulunur ve fiziksel performansı artırır

Bakır ve fosfor, kestane içinde bulunan iki eser mineral, vücuttaki enerjinin üretimi, dönüşümü ve depolanması için gereklidir.

Kestane, enerji metabolizması için gerekli olan magnezyum ve ayrıca vücut kaslarının gevşemesi ve kasılması içerir. Enerji üretimi ve kas hareketindeki rolü egzersiz performansını artırmaya yardımcı olur.

Kestane içinde de bulunan demir, oksijenin vücutta taşınmasındaki rolü nedeniyle fiziksel performansı iyileştirmek için gereklidir. Demir, oksijeni vücudun farklı bölgelerine taşıyan hemoglobin sentezinde gereklidir.

Ayrıca, kestane, vücut için ana enerji kaynakları olan yüksek miktarda karmaşık karbonhidrat içerir. Bir çalışma, kestane içerdiği gibi karmaşık karbonhidratların, magnezyum, kalsiyum, demir ve B Vitamini ile birlikte uzun mesafe koşucuları için dayanıklılık sağlamada gerekli olduğunu gösterdi.

Yüksek bakır, magnezyum, demir, fosfor ve karbonhidrat konsantrasyonları nedeniyle kestane, yiyecek veren mükemmel bir enerjidir ve fiziksel performansın ve dayanıklılığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

6. Kestane diyabetin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilir

Kestane, insülin salgılanmasında ayrılmaz bir rol oynayan magnezyum içerir ve eksikliği insülin duyarlılığı ile ilgili sorunlara neden olur ve ayrıca bireyin insülin direnci ve hiperglisemi gelişme olasılığını artırır.

Kestane içerisindeki bakır, diyabetin yönetimine veya önlenmesine yardımcı olabilir. Çalışmalar, eser elementteki bir eksikliğin, insülin tepkisinde, glikoz intoleransında ve vücudun glikoza tepkisinde bir artışla sonuçlandığını göstermektedir. Bunların hepsi diyabet gelişimi için risk faktörleridir.

Çalışmalar ayrıca kestane gibi gıda kaynaklarında bulunan diyet lifinin glisemik fonksiyonun düzenlenmesine yardımcı olduğunu ve böylece diyabet gelişimini engellediğini göstermiştir.

Ek olarak, bilimsel kaynaklar ayrıca diyet lifi bireylerde tip II diyabet gelişimini önlemede kritik bir rol oynar.

Daha ileri çalışmalar, diyet lifi yüksek alımının, çocuk ve ergenlerin diyabet geliştirme riskini önemli ölçüde azaltmada önemli olduğunu göstermektedir.

Kestane içinde bulunan bir başka eser mineral olan çinko, diyabetin başlamasını önlemek için çocuklarda insülin direncini yönetmek için kullanılmaktadır. Diğer çalışmalar çinkonun insülinin uygun şekilde depolanması için gerekli olduğunu ve eksikliğinin sadece insülin direncini arttırmakla kalmayıp, aynı zamanda hiperglisemi gelişimini de teşvik ettiğini göstermiştir.

Kestane ayrıca glikoz metabolizmasında ve insülin salgılanmasında ve üretiminde gerekli olan manganez içerir. Kestane ayrıca, eksikliği insülin direnci ve diyabet indükleme ile ilişkili olan demir içerir. Kestanelerdeki yüksek tekli doymamış yağ konsantrasyonu onları tip II diyabet ile mücadelede faydalı kılar.

Kestane, yağ asitleri, esansiyel mineraller ve bilim insanlarının gözlemlediği diyet lifi bakımından zengindir, diyabetin önlenmesi, tedavisi ve yönetiminde etkilidir.

7. Kestane antimikrobiyal özellikler içerir

Çalışmalar, kestane ekstraktlarının Staphylococcus aureus ve E. coli gibi bakterilere karşı güçlü olan antimikrobiyal enzimler içerdiğini göstermiştir.

Kestane, bilim adamlarının askariazis, ince bağırsakta parazitik bir enfeksiyon ve gıda kaynaklı bakteriler gibi parazitik enfeksiyonların tedavisinde etkili olduğunu buldukları yüksek miktarda tanen içerir.

Kestane aynı zamanda etkili antibakteriyel ajanlardır, çünkü çinko ve bakır içerirler, azalan seviyeleri bakteriyel bir enfeksiyon alma riskini artırır. Kestane, vücudu bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlardan korumada etkili olduğu kanıtlanmış antimikrobiyal enzimler, çinko, bakır ve tanenler açısından zengindir.

8. Kestane glutensizdir

Kestane glutensizdir yani çölyak hastalığı, gluten duyarlılığı ve buğday alerjisi olan bireyler için inanılmaz gıda kaynaklarıdır. Kestane, gluten içeren yiyecekleri tüketemeyen kişilere vitamin, mineral, nişasta, folik asit, lif ve yağ asitleri için gerekli diyet gereksinimlerini sağlayabilir.

Glüten içermeyen kestane, gluten içeren yiyecekleri tüketemeyen veya tüketmek istemeyen bireyler için çeşitli temel besinler için ideal besin kaynaklarıdır.

9. Kestane balgam söktürücü olarak işlev görebilir

Yüzlerce yıldır insanlar, balgam söktürücü özellikler içerdikleri için soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve öksürükleri gidermek için kestane kullanıyorlar.

Bu özellik, bir kişi soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı çektiğinde boğazda kuruluk ve kaşıntı sağlamak için boğaz bölgesini nemlendirmesini söyler. Sonuç, öksürük veya boğaz ağrısından semptomların giderilmesidir.

Kestane yüzyıllardır boğaz ve kuru boğazların yanı sıra soğuk algınlığı tedavisinde etkili bir balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır.

10. Kestane, çeşitli kan fonksiyonlarını teşvik eder

Kestane, kan pıhtılaşması için gerekli olan bakır, magnezyum ve kalsiyum içerir. Kestane içerisindeki fosfor kanın tamponlanmasında da önemlidir. Bakır, önemli bir oksijen taşıyıcı olan hemoglobin üretiminde de önemlidir.

Çalışmalar ayrıca hemoglobin sentezinin büyük ölçüde kestane yemekten elde edilebilen demirin mevcudiyetine bağlı olduğunu göstermektedir. Hemoglobin seviyeleri düşükse, bir kişi anemi geliştirme riski yüksektir.

Kestanelerde yüksek miktarlarda bulunan tanenlerin kan pıhtılaşmasını arttırdığı kanıtlanmıştır böylece patojenlerin vücuda açık yaralarla girmemesini sağlar.

Kestanelerde önemli miktarlarda bulunan oleik asit ve magnezyum, kontrolsüz bırakıldığında kan dolaşımının azalmasına, kılcal damarlarda tıkanıklıklara ve kalp koşullarına neden olabilen garantisiz trombosit agregasyonunun önlenmesinde kritik öneme sahiptir.

Kestane bulunan birçok önemli minerallerden biri olan çinko, yara iyileşmesini desteklemeye yardımcı olur, böylece vücudu patojenlerden korur.

Kestane, çinko, oleik asit, tanenler ve trombosit agregasyonunu inhibe etmek ve yara iyileşmesini desteklemek de dahil olmak üzere kanın işlevlerini geliştiren bakır, demir ve magnezyum gibi mineraller bakımından zengindir.

11. Kestane kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir

Yukarıda belirtildiği gibi, kestane, kan basıncının düzenlenmesinde gerekli olan yeterli miktarda bakır içerir. Bakır eksikliği genellikle kan basıncı kontrolünün kaybıyla sonuçlanır. Kestane de bulunan magnezyum, kan basıncını düşürmede gerekli olduğu kanıtlanmıştır ve doktorlar durumdan mustarip bireylere magnezyum takviyeleri reçete eder.

Magnezyum takviyesinin, genellikle yüksek tansiyon ile ilişkili olan hamile kadınların yaşadığı bir durum olan preeklampsinin tedavisinde de etkili olduğu kanıtlanmıştır. Diğer çalışmalar, her ikisi de kestane içinde bulunan magnezyum ve potasyum kombinasyonunun kan basıncı yanıtını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ek olarak, magnezyumun hipertansiyonla mücadelede kullanılan ilaçların etkinliğini arttırdığı klinik olarak kanıtlanmıştır.

Çeşitli çalışmalar da, her ikisi de kestane içinde bol miktarda bulunan besinler olan tanenlerin ve diyet lifinin kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstermiştir.

Kestane miktarlarında değişen miktarlarda magnezyum, tanenler, diyet lifi, potasyum ve bakır bulunması, bu gıda kaynaklarını yüksek tansiyonun önlenmesi ve uygun yönetimi için ideal hale getirir.

12. Kestane kilo kaybına yardımcı olur

Birkaç kuruyemişin aksine, kestane düşük seviyede yağ ve kalori içerir. Bir çalışma, düşük seviyelerde yağ ve kalori içeren bir diyetin, kilo kaybına ve bel çevresinde yağ kaybına yardımcı olduğunu buldu.

Ayrıca, yüksek seviyelerde yağ içeren yiyecekleri yemenin çok fazla enerji ürettiğine ancak aşırı tüketimi teşvik eden yeterli tokluk üretmediğine dair bilimsel kanıtlar da vardır. Diğer bazı çalışmalar, düşük yağlı ancak yüksek kompleks karbonhidrat diyetinin kilo kaybı ve kilo yönetiminde etkili olduğunu ileri sürmüştür.

Çalışmalar, kestane ürünlerinde büyük miktarlarda bulunan diyet lifinin kilo kaybını ve yönetimini artırmada ve hem hayvan hem de insan çalışmalarında obeziteyi önlemede etkili olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, liflerin tokluğu arttırması böylece aşırı yiyecek alımını azaltması, kilo alımına ve obezitenin iyileştirilmesine önemli bir katkıda bulunmasıdır.

Kesin araştırmalar, düşük lifli diyet yiyen bireylerin yüksek lifli diyet tüketen bireylerden çok daha ağır olduğunu gösteren kanıtlar üretmiştir. Bilimsel kanıtlar ayrıca diyet lifi alımının çocuklarda ve ergenlerde obezite gelişme riskini azalttığını göstermiştir. Bilim adamları ayrıca çocuklarda kilo ve obezitenin kontrolüne yardımcı olmak için çinko takviyesinin kullanılmasını teşvik ettiler.

Kestane, çinko, lif ve düşük seviyelerde yağ içerir, ancak kilo kaybını teşvik etmede ve obeziteyi önlemede etkili olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat, besin içerir.

13. Kestane bağışıklığı artırmaya yardımcı olur

Demir içeriği nedeniyle, kestane tüketimi bağışıklık tepkisini arttırmak için idealdir çünkü vücuttaki demir dağılımının düzenlenmesi, vücudun kendini patojenlerin istilasından korumasının yollarından biridir. Patojenlerin çoğu hastalığa neden olmak için konakçıdan demir gerektirir ve vücut bu zararlı mikroorganizmalar için mevcut olan demir miktarını sınırlar.

Araştırmalar, kestane içinde bulunan önemli bir mineral olan bakır eksikliğinin bakteriyel enfeksiyon riskinde artışa neden olduğunu göstermiştir. Aynı araştırma grubu, vücudun, potansiyel bir enfeksiyon sırasında dokuları ve hücreleri bakırla sarhoş ederek patojenlerin hayatta kalma yeteneğinin azaltılmasını sağlayabileceğini iddia ediyor.

Başka bir çalışma, bakırın enfeksiyonlarla savaşmaktan sorumlu beyaz hücreler olan makrofajları uyarmada etkili olduğunu buldu.

Kestane ayrıca, lenfositlerin (özel bir beyaz kan hücresi türü) performansını ve enfeksiyon bölgelerindeki proliferasyonunu arttırdığı gösterilen yağ asidi, linoleik asit içerir.

Kestanelerde bulunan B6 vitamini, özellikle enfeksiyon sırasında lenfositlerin düzgün büyümesi ve hızlı artması için de önemlidir. Vitamin, virüslere ve bakteri enfeksiyonuna karşı mücadelede gerekli olan antikorların üretiminde de önemlidir.

Mükemmel C vitamini kaynakları olarak kestane, vitaminin vücudun bakteriyel enfeksiyonlara karşı direncini artırma ve bağışıklık tepkisinde önemli olan makrofajların ve nötrofillerin üretimini ve hareketini artırmadaki bağışıklığına yardımcı olabilir.

14. Kestane, ishal, sıtma ve zatürree gibi enfeksiyon riskini azaltmak için gerekli olan çinko içerir

Çalışmalar ayrıca yaşlılarda çinko eksikliğinin, bağışıklık sisteminin yaraları onarma yeteneğindeki bir azalmayla bağlantılı olduğunu ve bunun patojenler için bir giriş kaynağı olabileceğini göstermiştir. Çinko eksikliği de bağışıklık sisteminin yetkinliğini tehlikeye atar. Ek olarak çinko, bağışıklık fonksiyonunda yer alan farklı hücrelerin doğru iletişimi için gereklidir böylece bağışıklık tepkisini arttırır.

Kestane içindeki yüksek lif içeriği, vücudun bağışıklığını iyileştirmede de önemlidir. Lif, bağırsakta bakterilerin ve diğer patojenlerin gastrointestinal sisteme erişmesini engelleyen bir bariyer oluşturmak için bağışıklık sistemi ile çalıştığı kanıtlanmış prebiyotikler içerir. Elyafın ayrıca kısa zincirli yağ asitlerinin üretimine yardımcı olarak bağışıklığı geliştirdiği gösterilmiştir.

Kestane, tanenlerin bir başka bileşeni, kestane de bulunan oleik ve palmitik asitler, enflamatuar regülatörlerin rolünü oynar ve ihtiyaç duyulan bölgelerdeki makrofaj popülasyonunu arttırır.

Kestane yağ asitleri, tanenler, bakır, demir, çinko, lif ve B ve C vitaminleri, bağışıklık artırıcı gıdaları ideal hale getirir.

15. Kestane elektrolit dengesinin korunmasında yardımcıdır

Kestane, vücudumuzda elektrolit dengesini korumak için gereklidir çünkü nispeten yüksek miktarda magnezyum, kalsiyum, su ve potasyum içerirler. Bir çalışma, potasyum, magnezyum ve kalsiyum düzeylerindeki dengesizliklerin veya eksikliklerin, özellikle yaşlı hastalarda elektrolit dengesizliğinin ana nedenleri olduğunu bulmuştur.

Uygun elektrolit dengesi hipertansiyon, diyabet, kalp yetmezliği ve diğer komorbid hastalıkların tedavisinde kritik öneme sahiptir. Bir çalışma, vücutta potasyum ve magnezyumun bulunmasının elektrolit dengesini etkilediği ve bu minerallerin bu koşulların tedavisinde kullanılabileceği sonucuna vardı.

Elektrolit dengesi, diğerleri arasında yüksek tansiyon gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde önemlidir ve kestane tüketimi, yüksek potasyum, kalsiyum, nem içeriği ve magnezyum içeriği nedeniyle bu dengeyi desteklemeye yardımcı olabilir.

Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestane haşlanarak ya da tavada pişirilir. En leziz iki tarifi sizlerle paylaşıyoruz.

Kavrulmuş Kestane Tarifi

Taze kavrulmuş kestane tepsisi harika bir atıştırmalıktır ancak aynı zamanda kavrulmuş etlerle servis edebilir, hindi dolması karışımınıza ekleyebilir veya tatlılara eklenebilir. Hem tatlı hem de tuzlu yemeklere derinlik katarlar.

Kavrulmuş Kestane
Kavrulmuş Kestane

Eylül ayının sonundan ocak ayına kadar sürecek olan kestane, kış sezonunda zirveye çıkıyor. Maksimum lezzet için, bulabileceğiniz en büyük kestaneleri arayın ve parlak ve boyutları için ağır olanları seçin.

Kavrulmuş kestane yapmak için öncelikle kestanelere bir bıçakla çizik atın. Fırını 200 dereceye ısıtın. Kestaneleri düz taraflarına yerleştirin ve keskin bir bıçakla üstünden çaprazlamasına uzun bir yarık açın.

Kavrulmuş Kebabı
Kavrulmuş Kebabı

Aşırı kalabalık olmadan bir kat kestane içerecek kadar büyük bir kavurma tepsisine yerleştirin. Fırında yaklaşık 30 dakika veya yarıklar açılana kadar kızartın. Çok sıcak olacaklar bu yüzden şimdilik tepsi içinde bırakın. Kestaneler soğuyunca kabuklarını soyun. Hemen servis edin veya tarifinize eklenmeye hazır olacak şekilde doğrayın.

Haşlanmış Kestane Tarifi

Kestanenin genişliği boyunca kestane ikiye bölün. Hazırlanan kestaneleri bir tencereye soğuk su içine koyun ve kaynatın. 15 ila 20 dakika kaynatın veya kabuktan kolayca ayrılana kadar pişirin. Kestaneleri sudan birer birer çıkarın. 5 ila 10 dakika temiz bir kağıt havluya alın ve süzün. Kestane hala sıcakken, dış kabuğu hızla soyun ve sıcak olarak servis edin.

Kestane Şekeri Nasıl Yapılır?

Bursa’nın ünlü kestane şekeri damaklarda muhteşem bir lezzet bırakır.

Malzemeler

  • 1 kg iri kestane
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 4 damla limon suyu
  • 1 paket vanilya

Kestane Şekeri Yapılışı

Kestaneleri yıkayın ve içine hasar vermeden üstlerini çizin. Geniş bir tencereye kestaneleri alın ve iyice yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün ve kestaneleri parçalamadan kabuklarını soyun.

Kestane şekeri
Kestane Şekeri

Başka bir tencerede suyu ve şekeri kaynatın. İçine vanilyayı ekleyin. Şerbet kaynarken limon suyunu ekleyin. Şerbet iyice kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.

Haşlanmış kestaneleri geniş ve derin bir tencereye alın. Hazırladığınız şerbeti üzerine gezdirin. Kestaneler tamamen şerbeti çekinceye kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Biraz soğuduktan sonra kestane şekerlerini servis tabağına alın.

Kestane Çorbası Nasıl Yapılır?

Kestane çorbası oldukça besleyici ve doyurucu bir çorbadır.

Malzemeler

  • 3 su bardağı kavrulmuş kestane
  • 2 su bardağı doğranmış sarı soğan
  • ¾ su bardağı ince dilimlenmiş havuç
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 su bardağı yağsız tavuk suyu
  • 1 çay kaşığı kaşer tuzu
  • Yarım çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • Yarım çay bardağı krema
  • 1 yemek kaşığı doğranmış taze kekik yaprağı

Kestane Çorbası Tarifi

kestane corbasi tarifi
Kestane Çorbası – Kaynak: Unsplash

Fırını 250 dereceye ısıtın. Teflon bir tavaya kestaneleri yerleştirin. 250 derecede 15 dakika pişirin. Kestaneyi büyük bir kaseye koyun ve oda sıcaklığına soğutun.

Soğan, havuç ve yağı tepside birleştirin ve sebzeleri soteleyin. Ara sıra karıştırarak 250 derecede ısıtılmış fırında 1 saat veya yumuşayana kadar pişirin. Kestaneleri tepsiye ekleyin ve tavuk suyunu karıştırın. Tavuk suyu karışımının yarısını bir mutfak robotuna alın ve pürüzsüz olana kadar karıştırın. Kalan tavuk suyu karışımı ile işlemi tekrarlayın. Tuz ve karabiberi ilave edin. Püreyi bir tencereye koyun ve orta ateşte yirmi dakika kadar pişirin.

Kremayı geniş bir cam kaseye alın ve iyice kabarana kadar yüksek hızda bir mikser ile çırpın. Her porsiyon yaklaşık 1 çorba kaşığı krema ile çorbayı servis yapın. Üzerine kekik serpin.

Kestane Cipsi Nasıl Yapılır?

Kestane cipsi son zamanlarda ortaya çıkan ve harika bir atıştırmalık olan bir yemektir.

Malzemeler

  • 500 gram bütün kestane
  • 2 su bardağı bitkisel yağ
  • Tuz ve karabiber

Kestane Cipsi Yapılışı

kestane cipsi tarifi
Kestane cipsi görseli – Kaynak: tazedirekt.com

Büyük bir tencerede bitkisel yağı iyice kızdırın. Kestaneyi, bir cips rendesinde cips şeklinde dilimleyin. Yağda birkaç dilim kızartın, altın rengi olana kadar sürekli olarak süzgeçli bir kaşıkla hareket ettirin. Kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa cipsleri alın. Üzerine tuz ve karabiber serpin. Servis yapın.

Kestane Çikolatası Nasıl Yapılır?

Kestane çikolatasının enfes lezzetine bayılacaksınız.

Malzemeler

  • 200 gram bitter çikolata
  • 100 gram kestane püresi
  • 200 gram tam yağlı krema
  • 75 gram esmer şeker
  • 25 gram kakao tozu

Kestane Çikolatası Yapılışı

kestnae cikolatasi yapilisi
Kaynak: Unsplash

Bir 20 x 16 cm boyutunda fırın tepsisine pişirme kağıdını yerleştirin. Isıya dayanıklı bir kabın içine çikolata, kestane püresi, krema ve şekeri koyun. Büyük bir tencerede suyu kaynatın. Isıya dayanıklı kabı, tencerenin içine koyun ve tüm malzemeler eriyene kadar benmari usulü hafifçe ısıtın. Tüm malzemeler homojen bir şekilde karışana kadar karıştırın.

Bu karışımı iyice kıvam alana kadar en az bir saat olmak üzere buzdolabında bekletin. Ardından karışımından elinize alın ve trüf boyutunda toplar yapın. Kakaoyu küçük bir kaba koyun ve her trüfü kakaoya bulayın ve ardından rüfleri bir tepsiye dizin. Buzdolabında 1 haftaya kadar hava geçirmez bir kapta kestane çikolatalarını saklayın.

Umarız Kestane ile ilgili bu yazımızı beğenmişsinizdir. Siz Kestane severler de deneyimlerinizi yorum alanında paylaşabilirsiniz. Kestane hakkında daha fazla bilgi için https://tr.wikipedia.org/wiki/Kestane adresini ziyaret edebilirsiniz.


İleri okuma ve araştırma

Aydın ili Kestane Yatırım Raporu
https://geka.gov.tr/uploads/pages_v/aydin-ili-kestane-yatirim-raporu-basili_1992017142633.pdf

2020 Yılı Kestane Raporu
https://www.ankaratb.org.tr/lib_upload/Kestane%20Raporu%202020.pdf

Aydın’ın Değerlerinden Biri Olan Kestane
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1157391

YENİ MESAJ GAZETESİ: KESTANEDE BİLE İTHALATÇI OLDUK!- 26 ŞUBAT 2020
https://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=32463&tipi=24

Faydalarını öğrenmeniz gereken diğer içeriklerimiz

Bildir

Editör Aydinda.com

Aydinda.com temel profilidir, bu profil herhangi bir şahısa ait değildir.

Yorumlar

  1. Kestane ağacımız var her yıl güzel kestane veriyor bu ağaçtan toplasak nasıl satabiliriz? Kestane fiyatları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçeriği sevdiniz mi?