Kuşadası Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nı Birlikte Öğernelim

Kuşadası Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Kuşadası Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Kuşadası’na gelip ziyaret etmeden gidilmemesi gereken bir mekandır Kuşadası Kervansarayı. 1618’de Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu eşsiz mekan 400 yıllık tarihi ile hem geçmişe hem de geleceği açılan bir kapıdır. Turistik olarak çokça ziyaretçi çeken tarihi mekanın tarihi, yapısal özellikleri, konumu ve neler yapılabileceği yazımızda yer alıyor.

Kuşadası Kervansarayın Kale Manzaralı Görüntüsü
Kuşadası Kervansarayın Kale Manzaralı Görüntüsü – Fotoğrafçı: Mehmet Sözer

Kervansaray iskelenin yakınındadır. Duvarlarının yüksek olması ve kalın olması ile bilinir. İki katlı bir yapıdır ve dikdörtgen şeklindedir. Yapısında moloz ve taş malzemelerden yapılmıştır. Aslında minyatür bir kale şeklindedir. Üst kısmında üçgen uçlu bir yapı mevcuttur. Geniş bir avlusu ve etrafında odalar mevcuttur.

Kervansarayda Düzenlenen Otomobil, Motosiklet ve Antika Sobalar Sergisi

Kervansaray bazı dönemlerde restore edilmiştir ve günümüzde sağlıklı yapıdadır. Halen otel ya da turistik tesis olarak kullanılmaktadır. Kitabelerde han ya da ribat olarak tanımlanmıştır. Kervanların geçici konakladığı, yanlarındaki malları sattıkları bir yerdir aslında. Yapının inşasını gerektiren sebep doğu ve batısındaki ticaret yollarıdır.

Kuşadası Kervansarayının Özellikleri

Karesinden Kervansarayın Üstten Görünümü
Karesinden Kervansarayın Üstten Görünümü – Fotoğrafçı Mehmet Sözer

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı olarak da anılan Kuşadası kervansarayı ile avluda yer alan iki kat halinde sıralı mekanlar ve bunların önünde bulunan revaklar’dan oluşmuştur. Malzeme olarak düzgün kesilmiş taşlar, molozlar, tuğla ve mermerler ile dış yapısında al katında masif, üst katında ise pencereler kullanılmıştır. Üst katta bulunana pencerelerinin hepsi düşey dik dörtgen şeklindedir. Yapının girişi kuzeyde ve doğuda iki kapı olarak bulunmaktadır. Kuzeyde mermer kaplama bir açık kemer ile yapılmakta ikinci kat seviyesine kadar yükselmektedir.

Yapının alt katında ve avlu çevresinde yer alan revakların arkasında 28 farklı mekan bulunmaktadır. Bu mekanlar köşe dekiler dışında hepsinde birer kapı ve pencere bulunmaktadır. Üst kat ise toplamda 29 mekanı bünyesinde barındırır. Üst kattaki mekanların mazgal pencere sayısı alt kattakilere göre daha fazladır.

Bugün avlunun güneyinde kare bir havuz bulunmaktadır. Ancak orijinal yapıda buraya yakın orta bölgece bir mescit bulunduğu belirtilmiştir. Bu 1964 yılında yapılan çeşitli kazı çalışmalar ısırasında tespit edilmiştir.

Kuşadası Kervansarayına Nasıl Gidilir?

Kervansaray Kuşadası merkezindedir, Aydın otogarından Kuşadası’na giden dolmuş ya da otobüsler ile kolayca Kuşadası’na ulaşabilirsiniz. Kuşadası iskeleye yakın bir konumda bulunan Kervansaraya ulaşım yürüyerek oldukça yakındır.

kusadasi okuz mehmet pasa kervansarayi eski hali
Kuşadası Öküz Mehmet Paşa Kervansarayının Restore Edilmeden Önceki Haline Ait Bir Fotoğraf

Kuşadası Kervansarayında Ne Yapılır?

Kervansaray bünyesinde bulunan oteller ile gecelik konaklamalar yapabilirsiniz. 400 yıllık tarihi ile sizi büyüyecek olan yapıda sabah kahvaltısı yapmanın keyfi bir başka olacaktır. Ayrıca belediye dönem dönem etkinlikler için bu mekanı kullanmaktadır. Salı ve Cuma günleri Türk gecesi etkinliği yapılmaktadır.

Kuşadası Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Giriş Ücretli mi?

Kervansaray içine giriş ücretsizdir.

Bildir

Editör Aydinda.com

Aydinda.com temel profilidir, bu profil herhangi bir şahısa ait değildir.

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İçeriği sevdiniz mi?