SevdimSevdim

Kuşadası Milli Parkı Dilek Yarımadası Hakkında Bilgiler ve Yorumlar

Aydın Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkını birlikte tanıyalım.

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı
Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı

Aydın’ın en güzel turistik yerlerinden olan Kuşadası Milli Parkı Dilek Yarımadası aynı zamanda Kuşadası Milli Parkı olarak da bilinmektedir. Sizlere yazımızda bu cennet köşemizi tanıtarak bölge ile ilgili tüm bilgileri paylaşmaya çalışacağız.

Kuşadası Milli Parkı Dilek Yarımadası Hakkında Bilgiler

Dilek Yarımadası nerede diye soruyorsanız, Ege Bölgesinin en önemli turizm kentlerinden biri olan Aydın şehrimizde. En çok merak edilen bir diğer soru ise Dilek Yarımadası bu güzide şehrimizin hangi ilçesinde sorusu. Elbette Dilek Yarımadası Milli parkımız Kuşadası ilçemizde bulunmakta.

Antik dönemin ünlü coğrafyacısı Strabon m.ö. 50’li yıllarda maendrossun denize döküldüğü yerlerden sonra yabani hayvanlarla dolu ve ağaçlarla kaplı olan mikela dağından bahseder. Bahsettiği yer Kuşadası’nda bulunan Dilek Yarımadası’dır.

Bu doğa harikası milli park günümüzde de bir kısmı endemik olmak üzere yüzlerce farklı bitki örtüsüne ve yabani hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Akdenizden Karadeniz’e kadar Anadolu’da var olan bitki türlerinin doğal olarak bir arada görüldüğü önemli ve tek nokta olması nedeniyle Avrupa Konseyi tarafından “flora biogenetik rezerv alanı” olarak kabul edilen alanda yüzlerce yıllık zeytin, meşe, çınar ve menengeç ağaçları tarihin sessiz tanıklarıdır.

Ege’de tarihi ve doğal olarak tüm güzellikleri ile bizleri kucaklayan bir cennet köşedir burası. Aydın’da en önemli turizm merkezlerinden birisi halinde bulunan Dilek Yarımadası, Dilek Dağının eteklerinde kendine yer bulmuştur. 27 bin 675 hektar bir alan sahip bölgede 10 bin 985 hektarı 1966 yılından beri Dilek Yarımadası Millî Parkı olarak ilan edilmiştir.

Denize baktığınızda karşısında Yunan Adalarından Sisam adasını rahatça görebilirsiniz. Paleozoik şist, Mezozoik kalkerler ve neojen tortul küt temel jeolojik yapısını oluşturmaktadır. Yarımada içinde pek çok tepe, vadi ve kanyon yer almaktadır. Milli park adını aldığı Dilek Tepesi 650 metre yüksekliğindedir. Kumlu, killi ve yüksek kıyılı, ilgi çekici plajları ile misafirlerinin beğenisini kazanmıştır.

Antik dönem milattan önce 9. Yüzyıla ait Panionion kutsal kentinin sınırları içinde bulunan Thebia kendi, Ayayorgi Manastırı, Doğubey köyü, Zeus mağarası gibi pek çok tarihi ve turistik yerler yine bu parkın sınırlarının bulunduğu bölgededir.

Bölgenin en önemli su kaynağı Büyük Menderes nehridir. Toplam uzunluğu ise 584 metre civarındadır. Tüm bu doğal zenginlik ve doğal çeşitliliği ile uluslar açıdan da önemli bir yere sahiptir.

Benzersiz bitki örtüsü, arkeolojik zenginlikleri, doğal peyzajı ve yaban hayatı ile Ege bölgesinin en sonunda bulunan ve Kuşadası ilçesinin Güzelçamlı Beldesinde bulunan Milli park, su altı güzellikleriyle de ön plana çıkmakta.

Kuşadası Milli Parkı Dilek Yarımadası 360 Derece Tanıtım Filmi ( Muazzam 🙂 )

Dilek Yarımadasında Yapılabilecek Aktiviteler

Kuşadası Milli park alanına gitmeniz için günü birlik turlarla beraber deniz aktivitelerinin yanı sıra doğa yürüyüşleri, foto safari etkinliği, manzara keyfi ve olta balıkçılığının yanı sıra kültür yürüyüşleri, kuşları gözlemleme turları ile beraber botanik turlar da yapılabilecekler arasındadır.

Dilek Yarımadası Konaklama İmkânları

Kuşadası Milli Park Kamp alanında karavanınız ya da çadırınızla veya bölgeye kurulmuş bungalovlar ile konaklama yapabilirsiniz. Bölge içinde duş, mutfak, otopark gibi pek çok imkân da mevcuttur.

Dilek Yarımadası Giriş Ücretleri

Kuşadası Milli Park giriş ücretini aşağıdaki tabloda sizlerle paylaştık. (Fiyatlarda değişiklik varsa lütfen yorum alanında belirtin, güncelleyelim.)

Giriş ŞekliÜcret
Yaya Olarak5 TL
Bisiklet ile5 TL
Motosiklet ile10 TL
Otomobil ile15 TL
Minibüs ile45 TL
Midibüs ile75 TL
Otobüs ile120 TL
Ücretlerde değişiklik varsa yorum alanına yeni fiyatları yazarak yazımızı güncellememizde yardımcı olabilirsiniz.

Kuşadası Milli Parkı Açılış Kapanış Saatleri

Kuşadası milli parkı giriş için haftanın her günü açıktır. Yaz sezonunda sabah 8.30’dan akşam 19.00 saatine kadar giriş çıkış yapabilirsiniz. Kış aylarında daha erken kapanmaktadır.

Kuşadası Milli Parka Nasıl Gidilir?

Eğer toplu taşıma kullanacaksanız Aydın şehir merkezinden Kuşadası dolmuşlarına binerek ilçeye ulaşabilirsiniz. Ardından Kuşadası’ndan Davutlar ve Güzelçamlı yönüne giden dolmuşlara bindiğinizde varacağınız son durak Milli park olacaktır. Bu şekillde ulaşım oldukça kolaydır.

Eğer özel aracınız ile gelecekseniz yine Kuşadası yönüne gelerek içeden direk çıkıp Davutlar Güzelçamlı yönüne gitmeniz gerekiyor. Güzelçamlı’ya vardığınızda ana caddenin sonunda yine varacağınız yer Milli Park olacaktır.

İzmir’den Milli parka yol mesafesi yaklaşık 111 kilometredir. Ankara’dan ise ücretli yolları kullanırsanız 671 kilometre, normal yollardan 847 kilometre civarında sürmektedir. Antalya’dan ortalama mesafe 450 kilometre tutuyor. Son olarak İstanbul’dan ise ücretli yollardan 594 kilometre ve normal yollardan 656 kilometre ortalama mesafedir.

Google Haritalar Uygulamanızdan Dilek Yarımdadası Milli Parkının konumuna ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz.

Dilek Yarımadası İletişim Bilgileri

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Park Müdürlüğü Telefon Numarası: 0 256 614 1009

Dilek Yarımadası Plajları

Dilek Yarımadası Kuşadası Milli Parkı kuzeyde yer alan pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Plajlarının temizliği ve insanlarının güzelliği ile dikkat çekmektedir. Bölgede bulunana koylar Dünya çağında önemli durumdadır. Pek çok plaj mavi bayrak alarak ödüllendirilmiştir. Şimdi sizlere bu bölgedeki en güzel koyları listeliyoruz.

Dilek Yarimadasi Milli Parki Aydin Kusadasi Guzelcamli
Aydın Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı

Kalamaki koyları ismiyle bilinen koylar; İçmeler, Aydınlıkkoyu, Kavaklıburun (Kalamaki), ve Karasu koyu olarak bilinen uluslararası güzelliği mavi bayrak ile tescillenmiş koylardır.

İçmeler Koyu

İçmeler koyu mill park giriş kapısından hemen sonraki ilk koydur. Parkın ilk koyu olarak bilinir ve bolca ziyaretçi alır. Girişe sadece 1 kilometre uzaklığındadır. Yolun sağındaki günübirlik misafirlerin konakladığı, Horoz deresinin denize ulaştığı noktada yer almaktadır.

Kalamaki plajlarının ilki olan bu sahil ulaşımı en kolay olandır. Orman ve denizin birleşimi ile sıcak günlerde insanların ilk kaçamak noktası olarak görünüyor. 310 metre uzunluğundaki koyun hemen hemen hepsinde çocuklar korkmadan boyları ile ilgili korkmadan rahatça denize girebilirler. Özellikle ailesi ile beraber gelenlerin gözü asla arkada kalmayacaktır. Bu kıyıya ulaşım yaklaşık 1 kilometrelik toprak bir yol ile yapılmaktadır. Hem yerel halk hem de yeni ve ilk gelen ziyaretçiler bu plajı sıklıkla tercih etmektedir. Deniz manzarasının yanı sıra arkanıza baktığınızda maki ve gür çınar ağaçları bulabilirsiniz.

Aydınlık Koyu

Bu plaj milli parkın ikinci plajı konumundadır. Girişe ortalama 5 km uzaklıktadır. Plaja doğu ve batı yönünden iki giriş bulunmaktadır ve bu plaj milli parkın en uzun plajıdır. Denizi çok temiz ve biraz derindir. Giriş kısmında ise taşlıklar bulunmaktadır. Sakin ve rahat bir şekilde yüzmek için en uygun koydur. Plajda bulunan helikopter pistinin yakınında günübirlik konaklama alanları vardır.

Ortalama 1000 kişilik bir alana sahip plajda 10 erkek 11 bayan tuvaleti bulunmaktadır. Su deposu ile kesintisiz su imkânı vardır. Seyrek çam ağaçları ve makilerle doğal örtü süslenmektedir.

Kavaklıburun Koyu (Kalamaki)

Dilek Yarımadasının 3. koyudur Kavaklıburun koyu. Girişe toplam 9 kilometre uzaklıktadır. Toplamda 1 kilometre sahili bulunan koyda misafirler rahatça denizin keyfini çıkarabilmektedir. Seyrek olarak kavak ağaçları ile bezenmiş sahil ile misafirleri doğal bir sahil bekliyor. Tesis içinde 16 erkek 19 bayan tuvaletinin yanı sıra 50 tonluk su deposu bulunmaktadır. Ortalama 1500 kişiye hizmet verebilecek bir sahile sahip. Eski adı Kalamaki olan plaj kavak ağaçlarının sık bulunmasından dolayı Kavaklıburun olarak yeniden adlandırılmıştır.

Karasu Koyu

Parkın son koyu olan Karasu koyu ortalama 500 metre sahil mesafesi ve derin suyu ile özellikle dalmaya ve balıkçılığa merakı olan misafirlerin vazgeçilmez plajıdır. Hem piknik hem de diğer deniz aktiviteleri için uygun ve sakin bir plaj olarak dikkat çekiyor. Derin suları sevenlerin en güzel koylarındandır.

Tesiste 4 erkek 5 baayan tuvaleti bulunmaktadır. 25 tonluk su deposu ile 800 kişiye hizmet verebilecek durumdadır. Bu bölgede bulunan balıkları Yunus, Fok, Mercan, Çipura, Istavrit, Karagöz, Levrek, Deniz kestanesi gibi türlerin bulunduğunu sıralayabiliriz.

Girişe 11 kilometre uzaklıkta olan koy günübirlik kalmak isteyen misafirlerin tercih ettiği en sakin koydur. Koy toplamda 4 hektarlık bir alanda bulunmaktadır.

Pırıl pırıl koyları, hayvanlarla iç içe doğası, ormanın derinliklerindeki plajları ve bunun gibi pek çok doğal güzelliğinin yanı sıra pek çok spor aktivitesine ev sahipliği yapabileceğiniz Dilek Yarımadası Kuşadası Milli Parkı mutlaka ziyaret etmeniz gereken ülkemizin en güzel yerlerindendir.

Dilek Yarımadası’nı gezdiniz mi?

Bu yer ile ilgili yorumlarınızı yazarak, diğer okuyucular ve merak edenler için deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

Aydın’da gezilecek yerler daha bitmedi!

Arapapıştı kanyonu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Bildir

Editör Aydinda.com

Aydinda.com temel profilidir, bu profil herhangi bir şahısa ait değildir.

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İçeriği sevdiniz mi?