İlginçİlginç KomikKomik SevdimSevdim

Ramazan Ayında İftarda ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?

gülac aydin

İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazan tüm güzelliğiyle gelmişken bu ayda beslenme üzerine dikkat etmemiz bir kaç noktaya değinmek istiyoruz. Ramazan ayını daha rahat ve sağlıklı geçirmek için doğru beslenmek önemli. Peki neler yersek doğru beslenmiş oluruz? Uzmanların  uyarıları genellikle İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdaların yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı beslenmek daha doğru olduğunu, vücudun susuzluğa karşı nasıl önlemler alınması gerektiğini göreceğiz 17 saat kadar süren bir açlık söz konusu olduğu için vücudumuz için optimal beslenmeyi sağlamak çok önemlidir. Diyetimiz normal vücut ağırlığımızı korumak ya da ağırlık kazanmamayı desteleyecek şekilde olmalıdır. Karbonhidrat içeren besinler sınırlandırılmalıdır.

Sahurda ve İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz ve Nelerden Kaçınılmalı ?

  • Sahurda akşamdan yiyip yatarsanız açlık süresini uzatırsınız. Metabolizma yavaşlar ve kan şekeriniz düşer. Ertesi güne tansiyon, kan şekeri, halsizlik, baş ağrısı ve yorgunlukla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
  • Yeteri kadar su tüketimini dengede tutmalıyız. Günlük 2.5- 3 litre içtiğimiz çay ve kahve su tüketime yerini geçmemektedir. Ayrıca iftar ve sahur arasında bir an da değil, molalar vererek su içmeliyiz.
  • Sahurda, ağır yağlı besinler tüketmek yerine protein ihtiyacınız için yeterli besinleri haşlama ve buğlama tekniği ile tüketebilirsiniz. Tuz içeren besinlerden ve yağlı besin tüketiminden  kaçınılmalıdır.
  • Çay ve kahve tüketimini azaltmalı genellikle yemeklerden en az 1 saat sonra içilmelidir. Aldığınız demir size kalsın 😉
  • Haftada en az üç kez düzenli egzersiz yapmalısınız.
  • Çok aşırı şekerli tatlı tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Tercihinizin hafif süt tatlılarından yana kullanabilirsiniz.
  • Saflaştırılmış şeker içeren besinler yerine kompleks karbonhidratlar örn;tam tahıllar, kuru baklagiller, meyve ve sebzeler tercih edebilirsiniz.

Sahurda Beslenme Nasıl Dengelenmeli Örneklerle Gösterelim

Örnek  Sahur  : 1 avakado, az yağlı, az tuzlu peynir, 1 haşlanmış yumurta 2 dilim tam buğdağlı ekmek gibi. Görsel de sizlerle paylaşacağım.

İftarda Beslenme Nasıl Dengelenmeli Örneklerle Gösterelim

Örnek İftar : 1 adet hurma veya 3 adet zeytin, 1 kâse çorba – Ana yemeğe geçmeden 15-20 dakika bekleyin. 150 – 200 gr ızgara/haşlama/fırında et/tavuk/balık vb. Salata ve  bir tabak zeytinyağlı sebze yemeği, 1 küçük kâse bulgur pilavı veya 1 dilim tam buğday ekmeği yada 1 ince dilim ramazan pidesi .

iftarda ne yenilir

Ramazan Ayında Tatlı tercihlerimiz Nasıl Olmalı ?

gülac aydin
  • Dondurma Glasemi endeksi düşük bir tatlı olan dondurma uygun miktarlarda ve aralıklarda alındığında kilo alımına neden olmaz. Ramazanın baş tacı Güllaç 1 porsiyonu ortalama 235 kal olan, cevizle besin değerini arttırabileceğiniz en hafif tatlıdır. Sütlü tatlı denilince ilk akla gelen Sütlaç. Şerbetli ve hamurlu tatlılara dikkat etmeliyiz.

Ramazan Ayında İçecek tercihlerimiz Nasıl Olmalı ?

  • Gazlı içecekleri ve yüksek kalorili şekerli içecekleri günlük yaşantımızda da tercih etmememiz gerektiğini hatırlatarak Ramazan ayında kullanımına daha fazla dikkat etmekte fayda var. Özellikle yemek esnasında tüketildiğinde sindirim güçlüğü ve hazımsızlık problemi ile karşılaşmamanız adına dikkat edilmelidir.Yemeklerle birlikte içecek tercih edilecekse milli içeceğimiz ayran güzel bir alternatif olabilir. Ayrıca bunun yerine meyve tüketimi ya da meyvelerin suyunu sıkarak içebiliriz.
  • Örnek : Kuru Kayısılı Üzüm Hoşafı, Ev Yapımı Limonata,Çilek Zencefilli Limonata,Kavunlu Milkshake, Karpuz Smoothie, Meyveli Ice Tea…

Unutmayalım her diyet kişinin kendisine özgüdür. Hastalığa, beslenme tarzına göre değişmektedir. Bu yüzden menüler tamamen örnektir. Herkese şimdiden keyifli ve sağlıklı bir Ramazan ayı diliyorum …

Fatoş Yüksel

 

Bildir

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İçeriği sevdiniz mi?

    43 Puanlar