SevdimSevdim

Şirince’de ne yapılır? Ne yenir içilir? Nasıl bir yerdir gelin birlikte öğrenelim.

sirince
Şirince'de ne yapılır, ne yenir içilir ve nasıl gidilir?

Şirince Köyü Hakkında Bilgiler

Şirince köyü oldukça sevimli ve tarihi bir yer olmasına rağmen 2012 senesinden sonra iyice tanınmaya başlamıştır. 2012 yılında kıyamet kopacak ve sadece Şirince’nin zarar görmeyeceği iddiasıyla birçok insan Şirince Köyü’ne akın etmiştir. Böylece Şirince Köyü hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine oturmuştur.

Tarihi bir köy ve kıyamet koptuğu sırada zarar görmeyen köy olarak tarihe geçmiş olan Şirince Köyü’nün tahine bir göz atalım;

Şirince’nin Tarihi

sirince gezi rehberi
Şirince köyünden bir fotoğraf

Tarihi oldukça eskidir. Zamanında maddi durumu iyi olan aileler Şirince’de yaşamıştır. Şirince’nin güzelliğinden dolayı herkes akın etmesin diye ismini Çirkince olarak söylemişler.

1924 yılındaki göç ile Şirince’deki Rumlar gidince yerlerine Selanik göçmeni olan Türkler gelmiştir. İzmir valisi Şirince’ye gelerek ziyaret etmiş ve köyü çok beğenmiştir. İsminin Çirkince olmasının köye uygun olmadığının düşünerek köyün adını Şirince olarak değiştirmiştir.

Sevan Nişanyan ünlü yazarımız eşiyle beraber Şirince’de yaşamaya başlamıştır. Köyün konuşma şekli de yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Restore edilmiş eski Rum evleri, Şirince’yi ülkemizdeki önemli merkezlerden birisi haline getirmiştir.

Şirince’nin yakınında Meryem Ana, Efes gibi kültürel değerlerimizde vardır. Şirince’ye gittiğinizde mutlaka buraları da ziyaret etmelisiniz.

Kıyamet Kehanetinde Yıkılmayan Köy Şirince

Şirince oldukça doğal ve tarihi bir köydür. Bu köye giden mutlaka tekrar gitmek isteyecektir. Ancak bu güzelliği ve doğallığı ile değil 2012 yılındaki kıyamet kehanetinde yabancı turistlerle dolup taşmıştır.

21 Aralık 2012 tarihi maya takvimine göre dünyanın son günüdür. Mavi Enerji Grubu ismindeki bir grup bu tarihte dünyaya Marduk isimli gezegenin çarpacağını iddia etti. Çarpma ile dünyanın sonu gelecek denildi. Ve dünyada yok olmayacak olan iki köy olduğu söylenildi. Bunlar Fransa’daki Bugarach köyü ve Şirince köyüdür. İnananlar bu iki köyü doldurdu.

21 Aralık tarihinde bu iki köye inananlar tarafından akın oldu. Şirince’deki konaklama tesisleri yabancı turist ile doldu taştı. Hatta öyle doldu ki sokakta yatanlar bile oldu.

Hollywood yıldızlarından da Şirince’ye geldiği de söyleniyor. Tabi ki kıyamet gerçekleşmedi ama Şirince dünyaca tanınmış oldu. Şirince’ye gelen ziyaretçi sayısı oldukça artmıştır.

Kıyametin Şirince’ye uğramayacağı söylentisi bölge esnafına oldukça yaramıştır. 21 Aralık olaylarındaki kazancın geçmiş senelerin kat be kat altında olduğu su götürmez bir gerçektir.

Şirince’de Gezilecek Yerler

Şirince küçük bir köy olmasına rağmen gezilecek birçok yeri var. Çevresinde de ç.ok güzel ve tarihi yerler vardır.

Şirince Sokakları

Şirince Sokakları
Şirince Sokakları

Sokaklarında hem tarihi Rum ve Selanik yapılarının izleri vardır. Hem de farklı zaman dilimlerinde yürüyorsunuz. Bu sokakları gezerken fotoğraf makinenizi kapatamayacaksınız. Çok seveceksiniz.

Aziz John Baptist Kilisesi

Aziz John Baptist Kilisesi
Aziz John Baptist Kilisesi

Köyün güneyinde bulunan kilisenin restorasyonu yeni tamamlansa da tarihi çok eskiye dayanmaktadır. Kilisenin ne zaman yapıldığı tam bilinmiyor. Kilise bulunduğu yere hatırası ve mimarisi bozulmadan yeni bir kilise yapılmıştır. Uzun bir süre ziyarete kapalı olan Aziz John Baptist kilisesi yakın zamanda restoresi bittiği gibi halka açılmıştır.

Nesin Matematik Köyü

Aziz Nesin’in vasiyeti olduğu için oğlu Ali Nesin tarafından Nesin Matematik Köyü inşa edilmiştir. Amaç matematiği sevmeyen gençlere ve çocuklara matematiği sevdirmektir.

Nesin Matematik Köyü
Nesin Matematik Köyü

Bu köyün maddi olarak herhangi bir beklentisi yok. Yeni neslin matematiği sevdirerek matematik korkusunu yenmelerini sağlamaktır.

Doğayla iç içe çocuklar yetiştirmek için doğanın içinde çiçek ağaç dikebilecekleri alanr vardır. Çocukların günlük hayatta yapacakları temizlik, yemek gibi faaliyetlere de yer veriliyor. Bu köyde sınavlara hazırlık kampları yapılıyor. Öğrenciler 10 gün 1 ay kadar kampta kalarak hem soru çözümü yapıyorlar hem de matematik öğreniyorlar.

Tiyatro Medresesi

Nesin Matematik Köyü’ne çok yakındır.  Bu tiyatro medresesinin amacı profesyonel ya da profesyonel olmayan kişilerin bir arada sahneye çıkıp rol alabilmesidir. Pek çok araştırma ve incelemenin yapıldığı Tiyatro Medrese, pek çok sahne performansına da ev sahipliği yapmıştır.

Hodri Meydan Kulesi

Kulenin en üst katından yeşilin tonlarını ile içinizi ferahlatabilirsiniz. Seyir terasına çıkmak ücretsizdir. Kulenin uzunluğu 12 metredir. Sevan Nişanvan bu kuleyi inşa etmiştir.

Şirince Köyünde Ne Yapılır?

Şirince ‘de çeşitli aktiviteler yapabileceğiniz birçok mekân var. Bunlara birlikte bakalım. Şirince’de neler yapabiliriz;

  • İlk olarak bu şirin köyün bütün sokaklarını gezmelisiniz. Fotoğraf çekilecek çok yer bulacaksınız. Samimi sıcak bu köyün sokaklarını çok seveceksiniz.
  • Şirince’nin en ünlü olduğu noktalarından biri de şaraplarıdır. Çeşitli meyve şaraplarını tadabilirsiniz. Aziz John Baptist Kilisesi’ndeki tarihi mahzen bu konuda çok fazla ziyaretçi alıyor.
  • Bir de Şirince deyince akla Mürver şurubu geliyor. Bu şurup soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Bu bitki sulak bölgelerde yetişen çiçekten yapılan bir şuruptur.
  • Eğer yorulduysanız bir Türk kahvesi ile yorgunluk atabilirsiniz. Bu Türk kahvesinin farkı kahvenin kumda yapılmasıdır. Bu keyifli ve lezzetli deneyimi mutlaka tavsiye ediyoruz.
  • Bol heyecanlı adrenalin dolu bir deneyim isterseniz, Efes’te bulunan serbest paraşüt korkutucu görünse de cesaretinizi toplarsınız unutamayacağınız bir deneyim olabilir.

Şirince’de Ne Yenir Ne İçilir?

  • Şirince’nin kahvaltısını mutlaka denemelisiniz. Buradaki mekanlar oldukça güzel ve serpme kahvaltıları oldukça başarılıdır. Gözlemeden menemene kadar istediğiniz her şeyi bulabileceğiniz güzel bir serpme kahvaltı mekanları bulunuyor. Kaşarlı ve otlu gözleme oldukça başarılı, denemenizi tavsiye ederiz.
  • Kahvaltının üzerine bol köpüklü bir Türk kahvesi iyi gider. Bir çok mekanda az önce bahsettiğimiz Şirince’nin kumda kahvesini bulabilirsiniz. Kafelerin doğa ile iç içe yapıları ve güzel dekorasyonları kahve keyfinize keyif katacaktır. Ayrıca kahvenin yanında sunulan mürver şerbeti de oldukça şifalı ve lezzetlidir.
  • Biraz daha gezdikten sonra güzel bir akşam yemeği yemek istiyorsanız birbirinden güzel restoranlar sizleri bekliyor. Taş evlerle süslenmiş Şirince manzarasına karşı şarabınızı yudumlarken Kıyamet Kebabını yemenizi tavsiye ederiz. Ücretler biraz yüksek ama manzara ile yemeklerin lezzetleri ile bu değeri hak ediyor.
  • Fırından yeni çıkmış kurabiyeler ve şaraplar. Bunların ikisinin bir arada yer aldığı işletmeler de vardır. Bu işletmelerde peynir çeşitleriyle şarap tadımları yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda limonatası da oldukça güzeldir.

Şirince’de Konaklayabileceğiniz Oteller

sirince otelleri

Şirince’nin tadını tam çıkarmak için konaklamalı geziler tavsiye ediyoruz. Taş konaklar düzenlenerek butik oteller oluşturulmuştur. Bu butik otellerde nostaljik havasıyla keyif veriyor. Konaklama tesisi arayışındaysanız birkaç önerimiz var.

Nişanyan Houses Hotel

Sevan Nişanyan’ın otelidir. Butik otelciğin öncülerindendir. Şirince’nin güzel manzaraya sahip olan bir tepesinde bulunmaktadır. Taş evlerin güzel manzarasıyla iç içedir.

Sabah kahvaltısını da bu güzel manzaraya karşı yapmak da ayrı bir keyifli oluyor. Otelde internete ücretsiz erişebiliyorsunuz. Bu otele karar vermeden önce çocuk ve evcil hayvan kabul edilmediğini de bilmelisiniz.

Kırkınca Hotel

Eski adı Çirkince olan Şirince bir dönem de Kırkınca olarak da geçmiştir. Selanik’ten gelmiş olan bir ailenin işletmesidir. Şehrin merkezindedir. Kahvaltı vereceğiniz ücrete dahildir. Aynı zamanda güzel bir restoranı da vardır. Ücretsiz internet erişimi vardır. Bu otelde evcil hayvanınızla birlikte konaklayabiliyorsunuz.

Şirincem Pansiyon

Fiyatı en uygun olan bütçe dostu olan işletmelerden biridir. Merkezde yer aldığı için her yere yürüyerek gitme fırsatınız olduğu için tercih etmenize yardımcı olabilir.

Ücretsiz internet erişimi vardır. Fakat evcil hayvanınızla konaklamanız mümkün değildir.

Sihirbazın Evi

Otelin sahibi İlkay Özdemir isminde bir sihirbazdır.  Burası Şirince’nin merkezindedir. Eski bir konaktır. İlkay Özdemir, uluslararası ödüllere sahip olan profesyonel bir sihirbazdır. 2004 yılında Merlin Award ödülünü almıştır. Burada bütün odalar ayrı ayrı kiralanıyor. Gelip kalanlar oldukça memnun ayrılıyor.

Şirince’de ne alınır? Nasıl alışveriş yapılır?

sirince alisveris

Şirince’nin sokaklarında alışveriş yapabileceğiniz bir çok tezgah var. Bu tezgahlarda el emeği yelekler, patikler, şallar vardır. Ev yapımı olan erişte, tarhana, reçel gibi ürünlerde vardır. Meyveli şaraplardan tadıp alabilirsiniz. Aklınıza gelen her türlü meyvenin şarabı vardır. Oldukça da lezzetlidir.

Şirince Yakınındaki Gezilecek Yerler

Efes Antik Kenti

Şirince’ye gelmişken Efes’e de mutlaka uğramalısınız. Efes Antik Kenti’nin Celcus Kütüphanesine uğramalısınız. Burası Efes antik kentinin içindeki en eski ve en sağlam yapıdır.

Antik kentin için Nike heykeli vardır.  Bu heykel Zafer Tanrıças’nın temsilidir. Nike ayakkabı markasının da ilham kaynağı bu heykeldir.

Bunlar dışında Efes’te Yamaç Evler, Antik Tiyatro, Trajan Çeşmesi, Hadrian Tapınağı mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Giriş için 60 TL ödemeniz gerekiyor. Müzekartınız varsa bazı yerleri ücretsiz kimi yerleri de indirimli olarak ziyaret edebiliyorsunuz.

Şirince’den gitmek için Şirince- Selçuk arasında çalışan dolmuşlarla Selçuk merkeze ulaşmalısınız. Selçuk’tan Efes’e giden dolmuşu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi Efes’e çok yakındır. Burası Hristiyanlar için kutsal bir yerdir. Hz. Meryem ve Yuhanna’nın bu kilisede yaşadığı biliniyor.

Meryem Ana Evi 1950 yılında restore edilmiştir. 1952 yılında Vatikan tarafından hac yeri olarak kabul edilmiştir. O günden sonra çok sayıda kişi her yıl Ağustos ayında Meryem Ana Evi’ne gelerek hacı oluyor.

Şirince’den Meryem Ana Evine gelmek için Selçuk merkezden buraya gelen dolmuşları kullanabilirsiniz.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Oldukça bilinen bir efsane Yedi Uyuyanlar Mağarası Efes’e yakın bir yerdedir. Efsaneyi bilmeyenler için kısaca bahsedelim. Zamanında kralın eziyetinden kaçan 7 kişi bu mağaraya sığınmışlardır. Yanlarında Kıtmir isimli köpekleri de vardır.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Kral peşlerine düşerek mağaraya gelmiş ve onlar içerideyken mağaranın kapısını kapatmış. Onu ve köpeği ölüme terk etmiştir. 7 kişi 308 sene sonra uyanmıştır. Sadece Kıtmir’in kemikleri kalmıştır. Şehre indiklerinde kullandıkları eski paralardan o 7 kişi olduğu anlaşılmıştır. Selçuk’ta bulunan şehir içi araçlar ile Yedi Uyuyanlar Mağarası’na ulaşabilirsiniz.

Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince’ye İzmir dışından geliyorsanız önce İzmir’e ulaşmalısınız. Eğer hava yoluyla geliyorsanız Adnan Menderes Havalimanı’na indikten sonra Kuşadası tarafına giden Havaş otobüslerine binip Selçuk’ta inmeniz gerekiyor.   

Şirince Haritasını Kullanarak Yol Tarifi Alabilirsiniz.

Karayolu ile İzmir’e geldiyseniz otogarda Selçuk’a giden otobüsler vardır. Basmane Tren Garı’ndan Selçuk yönüne giden trenleri de kullanabilirsiniz. İzban ile de çok makul bir fiyata Selçuk’a ulaşabilirsiniz. Selçuk’tan dolmuşa binerek Şirince Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Dolmuşların son seferi 20:00’de planlarınızı ona göre ayarlayabilirsiniz.

Önemli dış bağlantılar

Selçuk Belediyesi
Wikipedi’de Şirince

Yazımızı beğendiyseniz paylaşabilirsiniz. Gezilecek yerler sayfamızdaki diğer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Aydın’da gezilecek yerler daha bitmedi!

Bildir

Editör Aydinda.com

Aydinda.com temel profilidir, bu profil herhangi bir şahısa ait değildir.

Yorumlar

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İçeriği sevdiniz mi?