Zeytinyağının Faydaları Hakkında Bilmeniz Gereken Muhteşem Bilgiler

Doğanın özünden gelen lezzet!

zeytinyaginin faydalari
#

Zeytinyağının faydaları, has, hakiki, gerçek kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır, zeytinyağı nasıl yapılır gibi sorulara yanıt bulacağız ama öncelikle zeytinyağı nedir onu öğrenelim.

Bu arada Zeytinyağını Aydın’dan almanızı tavsiye ederiz. 🙂

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesi olan zeytinlerin ezilmesi, sıkıştırılması ya da kaynatılması gibi farklı işlemler uygulanması sonucunda ortaya çıkar. Zeytin, Ege bölgesinin geleneksel yiyeceklerinden biridir. İnsanlar bütün zeytinleri presleyerek zeytinyağı yaparlar. Yemek, kozmetik, ilaç, sabun ve geleneksel lambalar için yakıt olarak zeytinyağı kullanırlar. Zeytinyağı başlangıçta Ege’den gelmiştir ancak bugün dünya çapında popülerlik kazanmıştır.

Zeytinyağı, Ege bölgesi ve Akdenizin beslenme sisteminin en önemli bir bileşenidir. Ege bölgesinde ağırlıklı olarak Aydın’da bulunmaktadır. Antioksidan açısından oldukça zengindir. Zeytinyağının içerdiği ana yağ, uzmanların sağlıklı bir yağ olarak kabul ettiği tekli doymamış yağ asitleridir.

Zeytinyağındaki antioksidanlar, vücudu çeşitli rahatsızlıklara ve hastalıklara yol açabilecek hücresel hasarlardan korumaya yardımcı olabilir. Sızma zeytinyağı acı bir tada sahiptir ancak en az işleme tabi tutulduğu için diğer tiplerden çok daha fazla antioksidan içerir.

Ege mutfağında, insanlar zeytinleri, zeytinyağında veya tuzlu suda korur. Onları bütün olarak veya doğranmış olarak kahvaltıda tüketirler ve pizzalara ve diğer yemeklere eklerler.

Zeytinyağını ekmek, makarna, yemek pişirme veya salata sosu olarak kullanabilirler. Bazı insanlar tıbbi amaçlar için zeytinyağı içer.

Bu makalede, zeytinyağının sağlığa yararları hakkında daha fazla bilgi edinin ve nasıl kullanılacağı hakkında bazı fikirler hemen bulabilirsiniz.

Zeytinyağı Fiyatları

Zeytinyağının bir litresinin fiyatı 15 lira ile 50 lira arasında değişebilmektedir. Yağın kalitesine ve üretim bölgesine göre bu fiyatlar farklılık gösterir. En uygun ve kaliteli zeytinyağı, egenin binlerce yıllık topraklarında doğal ve organik şekilde üreten köylüden kısaca üreticinin kendisinden aldığımız zeytinyağlarıdır.

Kaliteli Zeytinyağı Markaları
Zeytinyağının faydaları nelerdir?

Zeytinyağı Faydaları Nedir?

Birçok çalışma zeytinyağının sağlığa faydalarını incelemiştir. Mevcut en kaliteli yağ olan sızma zeytinyağı, serbest radikal adı verilen moleküllerin hücresel hasarını önlemeye yardımcı olan antioksidanlar açısından zengindir. Serbest radikaller, vücudun metabolizma ve diğer süreçler sırasında ürettiği maddelerdir. Antioksidanlar serbest radikalleri nötralize eder. Çok fazla serbest radikal birikirse, oksidatif strese neden olabilirler. Bu hücre hasarına yol açabilir ve belirli kanser türleri de dahil olmak üzere bazı hastalıkların gelişiminde rol oynayabilir.

Zeytinyağı nedir? Zeytinyağının faydaları nelerdir? Nelere iyi gelir ve nasıl yapılır?

Zeytinyağı kardiyovasküler sistemi korur

Zeytinyağı, Akdeniz mutfağında ana yağ kaynağıdır. Zeytinyağını tüketen insanlar, diğer yağları tüketen insanlara kıyasla, kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılığı diğerlerine göre daha düşüktür. Üstelik zeytinyağı tüketen insanların çok yüksek bir yaşam süresi vardır. Bazı uzmanlar buna “koruyucu tıpta standart” diyor.

Bir 2018 çalışması, zeytinyağı ile Akdeniz beslenme sistemini uygulayan insanlarla düşük yağlı bir diyeti uygulayan insanlar arasındaki kardiyovasküler olayların sayısını karşılaştırdı. Akdeniz beslenme sistemini uygulayan ve zeytinyağı tüketen insanlar, az yağlı diyete göre daha düşük kardiyovasküler hastalık insidansına sahipti.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, kardiyovasküler hastalık ve iltihap riskini azaltmak için her gün yaklaşık 20 gram veya iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı tüketmenizi tavsiye ediyor.

2017 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçları, sızma zeytinyağındaki polifenollerin kardiyovasküler hastalık, ateroskleroz, inme, beyin fonksiyon bozukluğu ve kansere karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir. Polifenoller bir tür antioksidandır.

Zeytinyağı kullanarak yemek pişirenler, diğer yağlarla yemek pişirenlere kıyasla kalp hastalığı riski ve ilk kalp krizi riskini azaltır. Diyetlerinde doymuş yağları zeytinyağı ile değiştiren insanlar, diyetlerinde daha fazla doymuş yağ tüketenlere kıyasla daha düşük bir tansiyona ve daha düşük kolesterole sahip gibi görünüyorlar. Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon, kalp hastalığı için risk faktörleridir. Araştırmalar, zeytinyağı içeren bir diyetin uygulanmasının, daha az zeytinyağı içeren aynı diyetin uygulanmasına kıyasla kalp krizi, felç ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskini de azalttığını gösteriyor.

Zeytinyağı hangi hastalıklara iyi gelir?

Metabolik sendromu düzenler

Metabolik sendrom, obezite, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekeri seviyeleri de dahil olmak üzere hastalık riskini artıran bir grup risk faktörü ile karakterize bir durumdur.

2019 meta-analizinin yazarları, Akdeniz diyetindeki zeytinyağının, inflamasyon, kan şekeri, trigliseritler (kandaki yağlar) ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) veya kötü kolestrol gibi metabolik sendrom özelliklerini iyileştirebileceği sonucuna vardı. Buna karşılık, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) veya iyi kolesterol seviyelerini arttırdığı görülmektedir.

Zeytinyağı depresyon riskini azaltır

2013 yılında kemirgenler üzerinde yapılan bir çalışma, sızma zeytinyağındaki bileşenlerin sinir sistemini korumaya yardımcı olabileceğini ve depresyon ve anksiyetenin tedavisinde yararlı olabileceğini öne sürdü.

İki yıl önce, bilim adamları, hızlı yiyeceklerde ve hazır pişmiş gıdalarda bulunan sağlıksız bir yağ olan trans yağları yiyenlerin, zeytinyağı gibi doymamış yağ tüketenlere göre daha fazla depresyon geçirdiklerine dair kanıtlar bulmuşlardı.

Zeytinyağı kanser riskini azaltır

Bazı bilimsel araştırmalar, zeytinyağındaki bileşenlerin meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.

2019’da yayınlanan bir araştırmaya göre, zeytinyağı kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olabilecek çeşitli bileşenler içeriyor. Bu araştırma, zeytinyağında bulunan antioksidanların vücudu iltihap, oksidatif hasar ve epigenetik değişikliklerden koruduğuna dair veriler bulmuştur.

Zeytinyağı alzheimer hastalığına karşı korur

2016 yılında, bazı bilim adamları diyete sızma zeytinyağı eklemenin Alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürdü. Bunun nedeni beyindeki kan damarları üzerindeki koruyucu etkisidir.

2019’da yayınlanan bir bilimsel araştırmanın yazarları, oleocanthal içerikli zengin sızma zeytinyağı tüketmenin Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatmaya veya durdurmaya yardımcı olabileceğini öne sürdü. Oleocanthal, sızma zeytinyağında meydana gelen fenolik bir bileşiktir.

Zeytinyağı karaciğer sağlığını korur

Laboratuvar çalışmalarının 2018 incelemesi, sızma zeytinyağındaki moleküllerin karaciğer hasarını önlemeye veya onarmaya yardımcı olabileceğini buldu. Yağın esas olarak oleik asit olan MUFA’ları ve fenolik bileşikleri, iltihaplanma, oksidatif stres, insülin direnci ve karaciğer hasarına neden olabilecek diğer değişiklikleri önlemeye yardımcı olur.

Zeytinyağı inflamatuar bağırsak hastalığını engeller

Zeytinyağı inflamatuar bağırsak hastalığını engeller İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) sindirim sisteminin iltihaplanmasına neden olur. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı IBD tipleridir.

Bir 2019 incelemesi, zeytinyağındaki fenollerin bağırsaktaki mikropları değiştirerek bağırsak bağışıklığını ve bağırsak sağlığını artırmaya yardımcı olabileceğini buldu. Bu, kolit ve diğer IBD tipleri için yararlı olabilir. Yazarlar bu sonuçları doğrulamak için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç olduğunu belirtmişlerdir.

Zeytinyağı kabızlığı iyileştirir

Zeytinyağını ağızdan almak, kabızlığı olan kişilerde dışkı yumuşatmaya yardımcı olabilir.

Zeytinyağı şeker hastalığı riskini azaltır

Zeytin yağı şeker hastalarına iyi gelir mi? Gelin bu konudaki bilinenleri öğrenelim.

Daha fazla miktarda zeytinyağı yiyen insanların (günde yaklaşık 15-20 gram) diyabet geliştirme riski daha düşüktür. Günde 20 gramdan fazla yemek, ek fayda ile bağlantılı değildir. Araştırmalar ayrıca zeytinyağının diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini gösteriyor. Akdeniz tipi bir diyetteki zeytinyağı, diyabetli kişilerde ayçiçeği yağı gibi çoklu doymamış yağlara kıyasla “arterlerin sertleşmesi” (ateroskleroz) riskini azaltabilir.

Zeytinyağı yüksek kolestrolü önler

Diyette doymuş yağ yerine zeytinyağı kullanmak, yüksek kolesterolü olan kişilerde toplam kolesterol seviyesini düşürebilir. Ancak diğer diyet yağları toplam kolesterolü zeytinyağından daha iyi azaltabilir.

Zeytinyağı yüksek tansiyonu önler

Diyete sızma zeytinyağı eklemek ve yüksek tansiyon için normal tedavilere devam etmek, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını 6 ay boyunca artırabilir. Bazı durumlarda, hafif ila orta derecede yüksek tansiyonu olan insanlar aslında kan basıncı ilaç dozlarını düşürebilir veya hatta ilacı tamamen bırakmayı bırakabilir. Bununla birlikte, ilaç sağlayıcınızın gözetimi olmadan ilaçlarınızı ayarlamayın. Zeytin yaprağı ekstraktı almak, yüksek tansiyonu olan hastalarda kan basıncını düşürüyor gibi görünüyor.

Zeytinyağı kulak enfeksiyonunu (otitis media) tedavi eder

Cilde zeytinyağı uygulamanın, kulak enfeksiyonu olan çocuklarda ağrıyı azalttığı görülmemektedir.

Zeytinyağı egzamayı (atopik dermatit) tedavi eder

Erken araştırmalar, standart bakım ile birlikte bal, balmumu ve zeytinyağı karışımının uygulanmasının egzamayı iyileştirdiğini göstermektedir.

Zeytinyağı bellek ve düşünme becerilerini (bilişsel işlev) geliştirir

Yemek pişirmek için zeytinyağı kullanan orta yaşlı kadınlar, diğer yemeklik yağları kullananlara kıyasla gelişmiş düşünme becerilerine sahip gibi görünüyor.

Zeytinyağı kolon kanseri ve rektal kanseri iyileştirmeye yardımcı olur

Araştırmalar, diyetlerinde daha fazla zeytinyağı tüketen kişilerin kolorektal kanser geliştirme riskinin daha düşük olabileceğini düşündürmektedir.

Erken araştırmalar, zeytin yaprağı ekstraktı almanın öğrenci sporcularda soğuk algınlığını önlemediğini göstermektedir.

Zeytinyağı ülsere yol açabilen sindirim sistemi enfeksiyonunu yok eder

Erken araştırmalar, 2-4 hafta boyunca kahvaltıdan önce 30 gram zeytinyağı tüketmenin, kişilerde Helicobacter pylori enfeksiyonlarından kurtulmaya yardımcı olduğunu göstermektedir.

Zeytinyağı migren ağrısını iyileştirir

Zeytinyağını 2 ay boyunca günlük olarak almak migren baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltır. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Zeytinyağı kireçlenmeyi önler

Gelişmekte olan araştırmalar, dondurularak kurutulmuş bir zeytin meyvesi özü veya zeytin yaprağı özü almanın, osteoartritli kişilerde ağrıyı azalttığını ve hareketliliği artırdığını göstermektedir.

Zeytinyağı zayıf ve kırılgan kemikler (osteoporoz) için iyidir

Zeytin yaprağı ekstraktının günlük olarak kalsiyum ile birlikte alınması, düşük kemik yoğunluğuna sahip postmenopozal kadınlarda kemik kaybını yavaşlatabilir.

Zeytinyağı yumurtalık kanserini önler

Araştırmalar, diyetlerinde daha fazla zeytinyağı tüketen kadınların yumurtalık kanseri gelişme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Zeytinyağı ciddi bir diş eti enfeksiyonu olan periodontitisi önler

Ağızda ozonlanmış zeytinyağı kullanmak veya diş çektirme ve kök planlaması gibi ağız tedavisini takiben plak oluşumunu azalttığı ve diş etlerinin kanamasını ve iltihaplanmasını önlediği görülüyor.

Zeytinyağı pullu, kaşıntılı cildi (sedef hastalığı) iyileştirir

Erken araştırmalar, standart bakım ile birlikte cilde bal, balmumu ve zeytinyağı karışımını sürülmesinin sedef hastalığını tedavi edebileceğini ortaya koymaktadır.

Zeytinyağı romatizmal eklem iltihabını tedavi eder

Bazı araştırmalar, diyetleri yüksek miktarda zeytinyağı içeren kişilerin romatoid artrit gelişme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

Zeytinyağı deri çatlaklarını onarır

Erken araştırmalar, ikinci dönemde erken günde iki kez mideye az miktarda zeytinyağı uygulanmasının hamilelik sırasında çatlakları önlediğini göstermektedir.

Zeytinyağı felç riskini önler

Zeytinyağında yüksek bir diyet yemek, daha az zeytinyağı ile benzer bir diyete kıyasla inme olasılığını azaltabilir.

Zeytinyağı saçkıran (Tinea corporis) tedavisinde kullanılır

Bazı bilimsel çalışmalar, saçlara bal, balmumu ve zeytinyağı karışımının sürülmesinin saçkıran tedavisinde faydalı olduğunu bulmuştur.

Zeytinyağı cildin yaygın bir mantar enfeksiyonu (Tinea versicolor) için iyidir

Bazı araştırmalar, cilde bal, balmumu ve zeytinyağı karışımı uygulanmasının maya enfeksiyonunun tedavisinde faydalı olduğunu göstermektedir. Bu kullanımlar için zeytinyağının etkinliğini değerlendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Zeytinyağı Zararları Nelerdir?

Zeytin bir ağaçtır. İnsanlar ilaç yapmak için meyve ve tohumlardan, meyvenin su ekstraktlarından ve yapraklardan elde edilen yağı kullanırlar. Zeytinyağı en yaygın olarak kalp hastalığı, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon için kullanılır.

Gıdalarda zeytinyağı yemek pişirme ve salata yağı olarak kullanılır. Zeytinyağı kısmen asit içeriğine göre serbest oleik asit olarak ölçülür. Sızma zeytinyağı maksimum % 1 serbest oleik asit, sızma zeytinyağı % 2 ve sıradan zeytinyağı % 3,3 içerir. % 3,3’ten fazla serbest oleik asit içeren rafine edilmemiş zeytinyağı “insan tüketimine uygun değildir”.

Zeytinyağının zararları nelerdir?

İmalatta, zeytinyağı sabun, ticari sıva ve astar yapımında kullanılır ve diş malzemelerinde sertleşmeyi geciktirmek için kullanılır.

Zeytinyağındaki yağ asitlerinin kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve antienflamatuar etkileri olduğu görülmektedir. Zeytin yaprağı ve zeytinyağı kan basıncını düşürebilir. Zeytin, bakteri ve mantar gibi mikropları da öldürebilir.

Zeytinyağının yukarıda saydığımız onlarca harika faydası vardır. Fakat bunun yanında çok az da olsa yan etkileri olabilir.

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde zeytinyağının güvenli olup olmadığını bilmek için yeterli güvenilir bilgi yoktur. Gıdalarda yaygın olarak bulunan miktardan daha fazla miktarlar kullanmayın.

Zeytinyağı kan şekerini düşürebilir. Diyabetli insanlar zeytinyağı kullanırken kan şekerini kontrol etmelidir.

Zeytinyağı kan şekerini etkileyebilir. Zeytinyağı kullanmak ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolünü etkileyebilir. Ameliyattan 2 hafta önce zeytinyağı kullanmayı bırakın.

Zeytinyağı Faydaları Cilde ve Cilt Bakımına Yararları

Özellikle cilt bakım programınızı akıllı ve keskin hale getirmek böylece doğal parlaklığınızı geri kazanmak için zeytinyağı harika bir bileşendir. Bazılarımız, parıltımızı almak için çok adımlı, günlük bir rutini uygularken, diğerleri işleri basit tutmak için ev yapımı cilt bakım ürünlerini kullanıyorlar. Bir sonraki favori nemlendiricinizi aramak için en iyi yerlerden birinin mutfağınız olabileceğini duymak şaşırtabilir.

Mayonez, yumurta, şeker ve avokado, ev yapımı cilt bakımının önemli bileşenlerinden sadece birkaçıdır. Ancak cilt yararları için zeytinyağı eklemeyi de düşündünüz mü?

Zeytinyağının cilde faydaları nelerdir?

Zeytinyağının cilde faydaları nelerdir?

Zeytinyağı genellikle yüksek güvenlik ve düşük komedojenik derecelere sahiptir. Ayrıca çok hassas, kuru veya egzama eğilimli cilde sahip insanlar için zeytinyağı cilt bariyerini besler.  Bu bileşen hem sakinleştirici hem de oldukça nemlendiricidir.

Zeytinyağı, özellikle cildiniz için birçok sağlık yararına sahiptir. Bu bir antioksidandır, bu nedenle cildin oksidasyonunu önler ve erken yaşlanma ve güneş hasarını önleyebilir.

Cildiniz için gerçek beslenme, yediğinizden gelmesine rağmen, zeytinyağını harici olarak kullanmanın da cilt üzerinde olumlu etkileri olabilir. Zeytinyağı genel olarak A, D, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Bunların her biri cilde kendi yollarıyla yarar sağlar. Bu paketin lideri E vitamini, cildi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan koruyan bir antioksidandır. Oksidasyon vücutta normal ve doğal bir süreç olan serbest radikaller üretir. Ancak, ihtiyaç duyduğumuzdan daha fazla serbest radikal üretildiğinde, bu hücrelere zarar verebilir ve potansiyel olarak kanserlere neden olabilir.

E vitamini ayrıca egzama ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına da yardımcı olur. Zeytinyağındaki antibakteriyel özellikler, bakterilerin deriden çıkarılmasına yardımcı olur ve cilt enfeksiyonlarının tedavisinde faydalı olabilir. Ayrıca, çalışmalar A ve E Vitaminlerinin bir araya getirilmesinin, özellikle bu vitaminler açısından zengin yiyecekleri yemenin, akneyi temizlemenin etkili bir yolu olabileceğini göstermektedir.

Zeytinyağını cilt nemlendiricisi olarak kullanmak uygun mudur?

Evet! Ancak gerçek bir nemlendirici olarak Gall ya da bu veya bu organik veya zeytin, lavanta, badem ve üzüm çekirdeği yağlarının (özellikle yüz, saç ve tırnaklarda kullanım için yapılmış) organik karışımını tercih edin. Cilt için düşük kaliteli zeytinyağlarından uzak durun ve saf zeytinyağı kullanın. Çünkü düşük kaliteli zeytinyağı cildiniz için çok asidiktirler.

Cildimde ne kadar zeytinyağı kullanmalıyım?

Sadece birkaç damlaya ihtiyacın var. Güzel, kolay, pratik bir şekilde dağıtmak için damlalık cam şişelerde zeytinyağını kullanın. Yüzünüze uygulamadan önce ince bir yağ tabakasına sahip olmak için ellerinizin avuçlarına biraz ovalayın.

Çok fazla yağ kullanmak gözeneklerin tıkanmasına neden olur ve bazı cilt tiplerinde sivilceleri tetikleyebilir. Aslında, akneye yatkın olanlar için iki damla zeytinyağı yeterlidir. Diğer tüm cilt tipleri için yavaş başlamanızı öneririm. Cildinizin nasıl tepki verdiğini görmek için zaman zaman zeytinyağı kullanın.

Zeytinyağı Faydaları Saça ve Saç Bakımına Yararları

İnsanlar binlerce yıldır yemek ve ev ilaçlarında zeytinyağı kullanıyorlar. Bazı insanlar zeytinyağının bir kişinin saçına parlaklık, vücut ve yumuşaklık katmak için yararlı olduğunu bilirler. Bazıları saç dökülmesine ve kepeklere bile yardımcı olabileceğini söylüyor.

Zeytinyağının saçlara faydaları
Zeytinyağı saçlara iyi gelir mi? Faydaları nelerdir ve nasıl uygulanır?

Zeytinyağı saçlara iyi gelir mi?

Bir kişi normal saç kremlerini zeytinyağı ile değiştirmeden önce, zeytinyağını saça uygulamanın olası faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam etmelidir.

Zeytinyağı kullanmak saçların hasar görmesini önlemeye yardımcı olabilir. Çoğu insan saçları için hem şampuan hem de saç kremi kullanır.

Bilim adamları zeytinyağını temizleyici bir saç bakım bileşeni veya şampuan olarak görmezken, yağları saçtaki sürtünmeyi azaltmaya, saçı deforme etmeye ve kabarmayı en aza indirmeye yardımcı olan beş yumuşatıcı ajandan biri olarak gruplandırırlar.

2015 tarihli bir çalışma incelemesi, yağların saçı hasardan korumada önemli bir rol oynayabileceğini belirtmektedir. Çünkü bazı yağlar saça nüfuz edebilir ve saçın emdiği su miktarını azaltabilir. Bu da saç kökünün şişme miktarını azaltır.

Saçlar çok fazla şişmezse, küçülmez ve dökülmez. Böylece saçın devam ettiği stresi azaltır. Bu stresi azaltmak sırayla hasarı azaltır.

Aynı inceleme, saçın doymuş ve tekli doymamış yağları çoklu doymamış yağlardan daha iyi emdiğini göstermektedir. Zeytinyağı tekli doymamış yağdır.

Zeytinyağı saçlara nasıl uygulanır?

İnsanlar zeytinyağını saç kremi olarak kullanabilirler ancak tüm saç tipleri için uygun olmayabilir. Zeytinyağını saç bakım rutinlerinin bir parçası olarak kullanmak isteyenler aşağıdaki yöntemi deneyebilir.

Özellikle saça ilk kez uygulanıyorsa, az miktarda zeytinyağını alın. Yağın miktarı kişiden kişiye değişen kuru saç veya saç derisine uygulayın. Saçı bir duş başlığı ile örtün ve yağı yaklaşık 15 dakika saçın üzerine bırakın. Yağı saçtan ılık suyla durulayın. Saçı şampuanlayın, zeytinyağı saçı yağlı bırakırsa bu adımı tekrarlayın.

Çoğu insan saçlarında güvenli bir şekilde zeytinyağı kullanabilecektir ve bu yüzden en iyi hissettiren birini bulmak için birkaç farklı yöntem denemeye değer olabilir.

Zeytinyağı Saçlara Nasıl Uygulanır
Zeytinyağı Saçlara Nasıl Uygulanır, ne kadar bekletilmeli ve ne zaman yıkanmalıdır.

Ne tür saçlar yararlanabilir?

Yağlı saçları olan kişiler, saçlarında zeytinyağı kullanmamalıdır. Kuru, kaba saçlar için muhtemelen daha ince ve kuru saçlardan daha fazla fayda sağlayacaktır. Yağlı, ince saçlı insanlar zeytinyağının saçlarını yağlı ve ağır hissettirdiğini fark edebilir.

Bilimsel çalışmalar zeytinyağının saç bakımı için çok yararlı olabileceğini düşündürse de, bu iddiaları desteklemek için yapılan araştırmalar oldukça sınırlıdır.

Bununla birlikte, bir kişinin zeytinyağına alerjisi olmadıkça, güzellik bakımı olarak saça zeytinyağı uygulamak güvenli ve çok kolaydır. Çoğu insan için, saçlarına zeytinyağı sürmenin tek riski, saçın yumuşak ve ipeksi hissetmek yerine yağlı bırakılması ve ağır hissettirmesidir.

Zeytinyağı Faydaları Diyetisyen Önerileri

Araştırmalar, zeytinyağı içmenin çeşitli sağlık yararları sağlayabileceğini düşündürmektedir.

Önerilen sağlıklı yağ alımının karşılanmasına yardımcı olabilir

Çoğu insan yeterli miktarda yağ tüketir ancak birçoğu belirli yağlarda, sert kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve diğer bitki kaynaklarında bulunan yeterli çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) ve tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) elde etmekten yoksundur.

Diyet yönergeleri, kalorilerinizin % 20-35’ini öncelikle PUFA’lar ve MUFA’lar olmak üzere yağdan almanızı önerir.

Zeytinyağı MUFA’ların en zengin bitki kaynaklarından biridir ve tüketmek bu tür yağların ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olabilir. MUFA’lar özellikle kalp sağlığı için faydalıdır ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

MUFA’lar bazı hayvansal ürünlerde bulunur ancak çalışmalar en büyük sağlık yararlarının bu yağın bitki bazlı kaynaklarını yiyerek elde edildiğini göstermektedir. Günde birkaç yemek kaşığı zeytinyağı içmek, diyetinizden yeterli miktarda alamazsanız bile bu yağın önerilen miktarını karşılamanıza yardımcı olabilir.

Kabızlığı hafifletebilir

Zeytinyağı içmek, 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerin yaklaşık % 34’ünü etkileyen kabızlığı hafifletebilir.

4 haftalık bir bilimsel araştırmada, 50 kabız hemodiyaliz hastasına günde yaklaşık 1 tatlı kaşığı zeytinyağı vermek, onların dışkılarının yumuşamasına ve kabızlıklarının iyileşmesine sebep oldu. Ayrıca, zeytinyağının tüketilmesinin kabızlığın iyileştirilmesinde yaygın olarak uygulanan bir dışkı yumuşatıcısı olan mineral yağlar kadar etkili olduğu ortaya konmuştur.

50 yaşın üzerindeki 414 kişiyle yapılan bir başka bilimsel deneyde, haftada üçten fazla bağırsak hareketi olanların % 97,7’sinin yüksek miktarda zeytinyağı tükettiği ortaya konmuştur.

Kalp sağlığına faydalı olabilir

Zeytinyağı uzun zamandır kalp dostu bir yağ olarak kabul edilmektedir. Kalp sağlığını desteklemede rol oynadığı düşünülen bir bileşik, zeytinyağında yüksek miktarlarda bulunan bir tür tekli doymamış yağ olan oleik asittir. Diğer yağ kaynakları yerine kullanıldığında kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Zeytinyağının kalbe faydaları
Zeytinyağının kalbe faydaları

Aslında FDA, doymuş yağda daha yüksek katı ve sıvı yağların günde 1,5 çorba kaşığı oleik asit bakımından yüksek sıvı yağlarla değiştirilmesinin kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini iddia etmektedir. Bununla birlikte, bu yararı elde etmek için, oleik asitten alınan kaloriler, günde yediğiniz toplam kalori sayısını artırmamalıdır.

Ayrıca, 7.447 kişide yapılan bir araştırma, günde en az 4 yemek kaşığı zeytinyağı tüketenlerin, 5 yıl az yağlı bir diyet uygulayanlara kıyasla kalp hastalığı geliştirme olasılığının % 30 daha az olduğunu bulmuştur.

Dahası, diğer birçok çalışma, yüksek zeytinyağı alımına sahip olanların kalp hastalığı riskinin daha düşük olduğunu göstermiştir.

Zeytinyağı Faydaları Canan Karatay

Dr. Canan Karatay’a göre zeytinyağı içmek alzheimer, parkinson ve demans gibi beyin hastalıkları ile karaciğer yağlanmasını önler.

Zeytinyağı Faydaları Cinselliğe Etkisi Var Mı?

Zeytinyağı cinsel gücü artırır mı: Atina Üniversitesi’nden bilim adamları, erektil disfonksiyonun tedavisinde zeytinyağının Viagra’dan daha etkili olabileceğini keşfettiler. Bilim adamları, ortalama yaşları 67 olan 660 kişilik bir grupta sağlık ve diyete baktılar. Çalışma, Akdeniz diyetinin faydalarına odaklandı ve zeytinyağının çeşitli avantajlarını keşfetti.

Araştırma, Akdeniz diyetini uygularken tüm yağları zeytinyağı ile değiştiren yağlar, baklagiller, fındıklar, rafine edilmemiş karbonhidratlar, meyve ve sebzeler açısından zengin, orta derecede balık ve süt ürünleri bakımından zengin ve kırmızı et ve işlenmiş gıdalar açısından düşük olan erkeklerin cinsel sağlıklarında önemli gelişmeler gördü.

Kalp ve dolaşım sağlığına faydalı olduğunu bildiğimiz Akdeniz diyetinin ve zeytinyağının cinsel organda kan damarlarına da fayda sağlayabileceği ve erkeklerin sağlıklı cinsel işlevi sürdürmelerine yardımcı olabileceği şaşırtıcı değil.

Med diyetini takip eden erkeklerin özellikle çok fazla zeytinyağı tüketen erkeklerin iktidarsızlık riskinin yaşlılıkta yüzde 40’a kadar azaldığı ortaya çıktı.

Bir kere, zeytinyağı testosteron seviyelerini arttırır, bu da erkeklerin ereksiyon almasına ve sürdürmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, erkek cinsel uyarılmasının önemli bir parçası olan kan akışını iyileştiren arterlerin genişlemesini teşvik ederek kan damarlarını sağlıklı tutar. Bu açıdan zeytinyağı tüketmek cinsel performansı arttırır.

Ayrıca yayınlamış olduğumuz İncirin Faydaları içerikli yazımızda Zeytinyağlı Kuru İncir kürünün kadınlarda, yumurta evresinde faydalı olduğunu bahsetmiştik. Erkeklerde ise kısırlığı önleyici etkileri bulunmakta.

Cinsel ilişki esnasında zeytinyağı kullanmak hem sağlıklı hem etik değildir.

Zeytinyağının Ağrılara Faydaları

Yeni araştırmalar, sızma zeytinyağının, ibuprofen’in ağrıyı hafifletmek için yaptığı gibi etki eden oleocanthal adı verilen bir bileşik içerdiğini göstermektedir. Bilim insanları, oleocanthal’ın ibuprofen’in yaptığı gibi COX-2 enzimlerini inhibe ederek doğal bir antienflamatuar olarak davrandığını bildirdi. COX-2 enzimleri, artrit ağrısına yol açabilen eklem iltihabı sürecinde yer alır.

Zeytinyağı ağrılara iyi gelir mi?

Ne yazık ki, bu, zeytinyağından yapılan soslu bir salata yiyerek ya da ekmeği sızma bir yağ havuzuna daldırarak ağrıyı tedavi edebileceğiniz anlamına gelmez. Araştırmacılar, 50 gramlık bir zeytinyağının yetişkin bir ibuprofen dozunun ağrı kesici gücünün sadece yüzde 10’una sahip olacağını bildirdi. Bu, çok fazla zeytinyağı ve kalori anlamına gelir. Bununla birlikte, araştırmacılar ayrıca düzenli zeytinyağı tüketiminin COX-2 inhibisyonu nedeniyle bazı uzun vadeli sağlık yararları sağlayabileceğini söylüyorlar. İbuprofen bazı kanser türlerinin riskini azalttığı görülüyor ve muhtemelen Alzheimer hastalığı ve başka bir COX-2 inhibitörü olan aspirin kalbi koruyor.

Tüm zeytinyağları oleocanthal içermez. Sizinkinin basit bir tat testi ile yapılıp yapılmadığını anlayabilirsiniz. Yağ, yuturken boğazda bir batma veya tahriş edici bir his tetiklerse, oleocanthal bulunur. Zeytinyağı tadımcıları bu kaliteyi “biberli” olarak tanımlamaktadır.

Zeytinyağının Boğaza Faydaları

Kalıcı bir öksürükten muzdaripseniz ve hızlı bir ev yapımı ilaç arıyorsanız, zeytinyağı boğazınızı doğal olarak kaplayarak ve öksürük isteğinizi azaltarak öksürük semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Öksürüğünüz bulantı ve baş dönmesi gibi daha ciddi semptomlarla eşleşirse, öksürüğünüz için zeytinyağı tüketmeden önce teşhis almak için bir doktora danışın. İlk kez zeytinyağı tüketmek öksürük için ek bir dürtü uyandırabilir bunun nedeni zeytinyağındaki antioksidan özelliklere sahip olan ve yağın kötüleşmesini önleyen fenollerden kaynaklanmaktadır.

Öksürük tedavisi için zeytinyağı için
Öksürük tedavisi için Zeytinyağı için

Zeytinyağı, ibuprofen ile aynı şekilde boğazınızdaki iltihabı azaltarak öksürük belirtileriniz için rahatlama sağlayabilir. Monell Kimyasal Duyuları Merkezi’ndeki araştırmacılara göre, boğazınızın arkasında, hem zeytinyağı hem de ibuprofende kendini gösteren anti-enflamatuar ajan oleocanthal’ı tanıyan reseptörler var. Öksürüğünüz boğazınıza toz ve kir girerek kıvılcım çıkarırsa, doku iltihaplanır, zeytinyağı iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Öksürük İçin Temel Çözüm

Öksürükten muzdaripseniz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmek boğazınızı yağlamanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuz öksürükten muzdaripse, ona daha kolay tüketmesine yardımcı olmak için biraz şeker veya tatlandırıcı ile eşleştirilmiş 1 çay kaşığı zeytinyağı verin, boğazını yatıştırır ve kaplar. Bazı yetişkinler bir yemek kaşığı zeytinyağının içine tuz ekleyerek tüketmektedir. Bir yağlayıcı olarak hareket etme yeteneğine ek olarak, zeytinyağı, antioksidan hidroksitirosolden oluşur ve vücuttaki serbest radikalleri yok etmeye ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.

Ev yapımı Öksürük Şurubu

Zeytinyağı kullanarak ev yapımı öksürük şurubu yapmak, öksürüğünüzle mücadele etmenize ve boğazdaki iltihabı azaltmanıza yardımcı olacaktır. Yarım çay bardağı limon suyunu yarım çay bardağı bal ile birleştirin. Bir çay bardağı zeytinyağını ısıtın, bal ve limon karışımını hala sıcakken zeytinyağına karıştırın. Boğazınızı yatıştırmaya yardımcı olmak için her iki ila üç saatte bir kez 1 yemek kaşığı doğal öksürük şurubunu tüketin.

Dikkat

Doğal ilaçlar öksürük semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilirken, sağlığınızı iyileştirmenin ve öksürük semptomlarınızı azaltmanın en iyi yolunu tartışmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Öksürüğünüz şiddetli, boynunuzda ve boğazınızda keskin ağrılara neden olursa, bakteriyel bir enfeksiyonunuz veya basit bir öksürükten daha ciddi bir şey olup olmadığını görmek için derhal doktorunuza danışın. Zeytinyağına ek olarak, reçetesiz satılan ilaçlar da öksürüğünüzü bastırmaya yardımcı olabilir.

Zeytinyağının Besin Değerleri

Bir yemek kaşığı zeytinyağının besin değerleri aşağıdaki gibidir.

Kalori: 119

Yağ: 5,00g

Karbonhidratlar: 0

Doymuş yağlar: 2gm

Lifler: 0

Protein: 0

E Vitamini: 1.8 mg

K Vitamini: 8.1 mikrogram

Zeytinyağı, sterol ve skualen izlerinin yanı sıra, oleik asit, palmitik asit ve diğer yağ asitlerinin karışık trigliserit esterlerinden oluşur. Tirosol, oleoksan, hidroksitirosol ve oleuropein dahil olmak üzere fenolikler diğer birkaç bileşendir.

Zeytinyağının çeşitleri ve türleri nelerdir?

Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?
Zeytinyağı çeşitleri nelerdir?

Sızma Zeytinyağı

Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden 100 gramda 0.8 gramın altında olan yağlardır. Bu yağlar doğrudan tüketime uygun olarak üretilmektedir. Meyvemsiliği duyusal testlerde 0’dan büyük olmalıdır. Sızma zeytinyağları makarnalarda, pilavda, kahvaltıda, hamur işlerinde, kızartmalarda ve salatalarda kullanılabilir.

Natürel Zeytinyağı

Zeytin ağacının meyvesinin kendi doğal niteliklerini bozmayacak şekilde en fazla 32 derecelik bir ısıl ortamda, sadece yıkama, santrifüj, filtrasyon ve dekantasyon gibi fiziksel ya da mekanik işlemler uygulanarak elde edilmektedir.

naturel zeytinyagi
Natürel zeytinyağı nedir?

Natürel Birinci Zeytinyağı

Natürel birinci zeytinyağları serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 2.0’ın altında olan yağlardır. Doğrudan tüketilebilir. Genellikle çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Duyusal testlerde meyvemsilik oranı en az 0 en fazla ise 3.5 olmalıdır.

Ham Zeytinyağı/Rafinajlık

Bu türdeki zeytinyağları yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gram içinde 2.0 gramdan fazla olan ve duyusal testlerde kusur toplamları 3.5 üzerinde olan, rafinasyon için kullanılabilen ve rafine edilmeden kullanılmaması önerilen zeytinyağlarıdır.

Riviera Zeytinyağı

Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden 100 gramda 1.0 gramdan az olan zeytinyağıdır. Bu tür zeytinyağları Rafine edilmiş zeytinyağları ile doğrudan tüketime uygun olan natürel zeytinyağlarının karışımından oluşur. Bu yağı tencerede pişirdiğiniz sulu yemeklerde, kızartmalarda, salatalarda, pastalarda, böreklerde ve tatlı çeşitlerinde, makarnalarda ve pilavlarda kullanabilirsiniz.

Taş Baskı Zeytinyağı

Çok eski zamanlardan bu yana kullanılan yöntemlerden biridir. Büyük yuvarlak taşların çevrilir, aralarında kalan zeytini ezerek yağı çıkartılır. Taşların arasında ezilen zeytinlerin yağları bir kanal yolu ile bir alanda biriktirilir. Lezzeti de doğaldır.

Çeşnili Zeytinyağı

Zeytinyağına farklı bitki, meyve, sebze ve baharatlar ilave ederek çeşnili zeytinyağı yapabilirsiniz. Genellikle çiğ olarak salatalarda, kahvalatıda ve soslarda , sarımsak biber ve limon ilave ederek afiyetle tüketebilirsiniz.

Organik Zeytinyağı

Doğal haliyle tüketilebilen, daha çok salata ve soslarda çiğ tüketimi önerilen bu yağ tüm sıcak yemeklerde de kullanılabilir. Üretim aşamasında zeytinliklerin bulunduğu bölgede ve çevresinde kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanılmaz. Bahçeden tüketici kullanımına kadar geçen tüm evrelerde gözetim kuruluşları denetiminden uygunluk alınarak özel numarayla sertifikalandırılır.

Erken Hasat Zeytinyağı

Zeytinlerin tam olgunlaşmadan toplandığını ve zeytinyağı olarak üretildiğini ifade eder. Bu yağlar daha pahalıdır. Çünkü içinde daha çok antioksidan vardır. Daha zor elde edilir. Bölgeden bölgeye değişiklik göstermekle genelde eylül-ekim ayları arasında hasat yapılan zeytinler için kullanılabilir.
Soğuk Sıkım: Aslında zeytinyağı elde edilirken zeytin hamurunun sıcaklığının 26 derecenin üzerine çıkmaması demektir. Daha sade ifade etmek gerekirse zeytinleri kırdıktan sonra zeytin hamurunu sıcak suyla ısıtmamaktır.

Rafine Zeytinyağı

Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0.3 gramdan fazla olmayan zeytinyağıdır. Kızartmalar, pasta, börek ve tatlı çeşitlerinin yapımında kullanılması önerilir.

Taş baskı soğuk sıkım zeytinyağı nasıl yapılır konulu içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Zeytinyağı çeşitleri 1967 yılından bu yana ülkemizde zorunlu olarak uygulanmaya konmuş “Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği”nde belirlenmiştir.

Zeytinyağının Bebeklere Faydaları

Zeytinyağı sağlık, cilt ve saçlara olan faydaları ile bilinir. Çok uzun zamandan beri, zeytinyağı dünya çapında birçok mutfağın bir parçası olmuştur.

Zeytinyağının bebeklere faydaları
Zeytinyağının bebeklere faydaları

Manchester Üniversitesi tarafından yapılan bir pilot çalışma, zeytinyağı, ayçiçek yağı veya yağsız olarak bebekler i̇çin kuru cilt ve masaj üzerine bir çalışma yapmıştır. Bu yağlarla yapılan masajın hidrasyonu önemli ölçüde iyileştirdiğini göstermektedir. Bununla birlikte, bebekler için zeytinyağı ile ilişkili çeşitli faydalar vardır.

Zeytinyağı, Akdeniz Havzası’nın olea europaea adlı geleneksel bir ağaç mahsulünün meyveleri olan bütün zeytinleri işleyerek elde edilen bir yağdır. Mekanik yollarla ve herhangi bir kimyasal işlem yapılmadan üretilen yağa sızma yağ denir. Sızma zeytinyağı, herhangi bir kimyasal veya sıcaklık işlemi olmadan saftır. Hastalık içermeyen, doğru zamanda hasat edilen ve hemen işlenen zeytin ağaçlarının meyvelerinden çıkarılır.

Bebek masajı için zeytinyağı

Bebek masaj zamanı, ebeveyn-bebek bağını güçlendirmek için harcanan kaliteli bir zamandır. Masaj, bebeği sakinleştirir ve uykusunu, büyümesini ve sağlığını geliştirir.

Burada önemli bir husus, doğru yağın seçilmesidir. Ebeveynler bebek masajı için herhangi bir sorun veya şikayet olmadan zeytinyağı kullanıyorlar. Saf zeytinyağı, dengeli bir yağ asidi bileşimi ve bir bebeğin cildi için gerekli antioksidanlara sahip olduğu için daha iyi bir seçim olarak kabul edilir. Aşağıda bebek için zeytinyağı masajının bazı faydaları vardır.

Zeytinyağının bebek cildini pürüzsüz, parlak ve sağlıklı hale getirdiği bilinmektedir. Oldukça iyi bir manikür losyonu ve bebeğin cildi için mükemmel bir nemlendiricidir. Yağ, cilt dokuları üzerinde rejeneratif güce sahiptir ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Zeytinyağı, sağlıklı yağlar, fenolik antioksidan E Vitamini, skualen ve oleik asitler bakımından zengin olduğundan, düzenli masaj iyi cilt tonunu korumaya, kemik ve kas sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir.

Zeytinyağı hem soğuk hem de sıcak havalarda kullanılabilir. Cildi daha geçirgen yapan daha yüksek oleik asit yüzdesine sahip olan zeytinyağı cilt için harikadır. Cildin geçirgenliğinde bir artış, nem kaybının artmasına ve kuruluğa neden olur. Bu nedenle, bebeğinizin cildi kuru veya kırıksa zeytinyağından kaçının.

Bebek mamasında zeytinyağı

Bebeğin diyetinde, yaşlarının altı ayından sonra zeytinyağı kullanılması tavsiye edilir. Zeytinyağı, kalbe ve pankreasa fayda sağlayan tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) bakımından zengindir.

Zeytinyağı iyidir ancak 60 gram mama için asla yarım çay kaşığı zeytinyağından daha fazla kullanmamalısınız. Aşırı yağ tüketimi ishale neden olabilir. Doğru miktarlarda yenildiğinde, zeytinyağı bebeğin genel sağlığına yardımcı olur.

Bebeklerde kabızlık için zeytinyağı

Bebeklerde kabızlığı hafifletmek veya kolik bir bebeği yatıştırmak için doğal bir ipucu, bebeğin midesini ılık zeytinyağını saat yönünde ovmaktır. Gazı önlediği ve huzurlu bir uyku sağladığı söylenir.

Zeytinyağı bebeklerde gaz yapar mı?

Bebeğinizin diyetine zeytinyağı eklemek de kabızlıkla başa çıkmanıza yardımcı olur. Birçoğu bunu bir ev ilacı olarak kabızlığı iyileştirmek için müshil olarak kullanır. Bununla birlikte, bu ilaç araştırmalarla desteklenmemektedir. Bebeklerde kabızlık ile başa çıkmak için doktor tavsiyesi almanız önerilir.

Seboreik dermatit için zeytinyağı

Zeytinyağı, bebeğin kafasında kuru, pul pul bir cilt tabakasının oluşumuna yol açan bir kepek türü olan seboreik dermatit hastalığının iyileştirilmesinde etkili olduğu bildirilmektedir. Zeytinyağının nemlendirici özellikleri, bebeklerde beşik kapaklarının çıkarılmasında doğal bir ilaç görevi görebilir.

Bebeğin saç derisine zeytinyağı sürün. Bir bez veya yumuşak bir fırça ile masaj yapın ve 10 ila 20 dakika bekletin. Kabuk kalınsa, yağın gece boyunca emilmesine izin verin. Daha sonra saç derisini hafif şampuan ve ılık su kullanarak iyice yıkayın. Gevşemiş kabuğu bebeğin saç derisinden yavaşça çıkarmak için bir tarak kullanın. Ek olarak, zeytinyağı uygulamak bebeğin saçını güçlendirmeye yardımcı olur aynı zamanda kaba saçları yumuşatır.

Bebek bezi döküntüsü ve pişik için zeytinyağı

Bir zeytinyağı emülsiyonu kullanmak, çocuk bezi döküntülerini ve pişiği uzak tutmak için harikalar yaratır. Emülsiyon, bir yemek kaşığı suda iki yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılarak hazırlanır. Bu karışımı avuç içlerinize sürün ve bebeğinizin cinsel organlarına ve kalçalarına hafifçe yayın. Sorun düzelmezse, bir doktora başvurun.

Zeytinyağı ile bebeklerde pişik tedavisi
Zeytinyağı ile bebeklerde pişik tedavisi

Bebeklerde öksürük için zeytinyağı

Bazı uzmanlar, bebeklerde öksürük için doğal ev ilaçları önerir. Bebeğiniz her hastalandığında anne sütü en iyisidir! Küçük çocuğunuzun bağışıklığını artırır. Bazen, doğal zeytinyağı ile bebeğin göğsünü ve sırtını ovmak bebeğinizi rahatlatabilir.

Üç ila dört çay kaşığı zeytinyağını iki ila üç damla biberiye, okaliptüs ve nane yağı ile karıştırın. Karışımı bebeğin göğsüne ve sırtına sürün. Yağı yatmadan önce uygulamak bebeğinizin iyi uyumasına yardımcı olur.

Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler

Zeytinyağı satın alırken asit oranına mutlaka bakılmalıdır, eğer yakınınızda köylü üreticiler varsa bizzat kendilerinden temin edip satın alabilirsiniz. Zeytinyağını alırken rengine ve kokusuna dikkat edilmelidir. Ayrıca fiyatı ucuz olan zeytinyağları sahte zeytinyağı olabilir. Ortalama piyasa fiyatının altında satılan zeytinyağları kalitesiz, katkı içeren yağlar olabilir.

Köylüden zeytinyağı almak
Zeytinyağımızı köylülerimizden, üreticilerimizden alıyoruz.

Zeytinyağının kalitesi nasıl anlaşılır?

Son zamanlarda organik (natürel) zeytinyağının fiyatlarının hızlı bir şekilde artış göstermesi nedeniyle içine farklı bitkilerden elde edilen yağların ya da yan ürünlerin karıştırılarak satılmasına rastlanılıyor. Uzmanlar hakiki zeytinyağları ile sahte zeytinyağının ayırt edilmesi için tüketici vatandaşlara farklı yollar öneriyorlar. Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız için sizler için has zeytinyağı nasıl anlaşılır sorusunu yanıtlayacağız.

Has, hakiki, gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır ve ayırt edilir?

Has zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden üretildiği için kendi meyvesindeki doğal kokusuna ve kendine özgü rengine sahiptir. Hakiki zeytinyağını anlamak için suyla karıştırarak basit bir test yapabilirsiniz. Zeytinyağının kaliteli olup olmadığını basit birkaç test ile anlayabilirsiniz. Testlerimiz aşağıda!

Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Su ile kaliteli zeytinyağı testi nasıl yapılır?

Gerekli malzemeler; kap, su ve test edilecek zeytinyağı.

  • Bir kap içerisine bir su bardağı su doldurun ve 1 dakika bekleyin.
  • Durgun suya bir çay kaşığı kadar zeytinyağı damlatın.

Sonuç: Eğer yağınız makine yağı karışmış olan zeytinyağı ise makine yağı ışıkları farklı şekilde kırarak değişik renklerde yansıttığından ayırt edilebilecektir. Has zeytinyağı ise damlacıklar halinde suyun üstünde kalacaktır.

Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır?
Kaliteli zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Tuz ruhu ile kaliteli zeytinyağı testi nasıl yapılır?

Tuz ruhu ile zeytinyağı karıştığında zeytinyağının rengi değişmiyorsa işte o has, hakiki, gerçek ve kaliteli bir zeytin yağıdır.

Gerekli malzemeler; Çay bardağı, tuz ruhu ve teste tabi tutulacak zeytinyağı.

  • Zeytinyağını çay bardağının yarısına kadar doldurun
  • Zeytinyağının üstüne bardak dolana kadar tuz ruhu ekleyin.

Sonuç: Eğer zeytinyağının renginde bir değişiklik olmuyorsa ve tuz ruhuyla bütünleşmiyorsa o gerçek bir zeytinyağıdır. Fakat zeytinyağı ve tuz ruhu birbirine karşıp pembe bir renge bürünürse o zeytinyağı sahte ve katkılıdır.

Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Dondurarak kaliteli zeytinyağı testi nasıl yapılır?

Gerçek zeytinyağı donar mı? Elbette donar. Sahte zeytinyağları ise donmaz. Bu testi bir bardak zeytinyağını dondurucunuzda bekletip dondurarak sonuçlandırabilirsiniz. Eğer tamamen kristalleşmiş ve buz olmuşsa o yağ hakiki zeytinyağıdır. Fakat bazı kısımları donmamış ve halen sıvı ise o yağ sahte zeytinyağıdır ve katkılıdır.

Organik zeytinyağı nasıl anlaşılır?

Ege’den Zeytinyağlı Yemeklerin Tarifleri

Zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor, bu doğal lezzetin bize sunduğu imkanlardan faydalanabilmek için yemeklerimizde kullanmaktan vazgeçemiyoruz. Zeytinyağının en güzel şekilde bulunduğu Ege mutfağında harika Ege yemekleri yapabilirsiniz. Aşağıda sizler için birkaç tane tarif paylaşıyoruz.

Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

Zeytinyağlı yemekler içinde en güzeli olan zeytinyağlı biber dolması pişirmek isterseniz bu tarifi uygulayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 1.5 kg dolmalık biber
  • 4 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • 5 dal taze nane
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı kadar dolmalık fıstık
  • 4 adet büyük boy domates
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Zeytinyağlı Biber Dolması Yapılışı

Biber dolması için öncelikle dolmalık biberleri iyice yıkayın. Dolmalık biberlerin saplarını aşağı doğru bastırın ve saplarıyla çekirdek kısmını çıkarın. Dolmalık biberlerin içinde kalan çekirdekleri temizleyin.

Dolmanın iç harcını hazırlamak için geniş bir tavada yağı kızdırın. Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Soğanlar pembeleşince 2 adet rendelenmiş domatesi ekleyin. Yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinci tavaya ekleyin ve hafifçe kavurun. Ardından fıstık, kuş üzümü, toz şeker, tuz, tarçın, kuru nane, karabiberi ekleyin. İyice karıştırın ve birkaç dakika sonra iç harcı ocaktan alın.  Maydanozu ve taze naneyi robottan geçirin. Kıyılmış maydanoz ve taze naneyi iç harcına ekleyin ve iyice karıştırın.

İç harcını, dolmalık biberlere doldurun. Fakat tepeleme doldurmamaya dikkat edin. Ardından 2 adet domatesi kapak olacak şekilde kesin ve dolmalık biberlerin üzerine domates dilimlerini yerleştirin. Dolmaları geniş ve derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine bir çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin ve dolmalık biberlerin üzerini örtecek kadar su ilave edin. Dolma biberlerin dağılmaması için üzerine bir yemek tabağı kapatın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık yarım saat pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve servis edin.

Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi

Zeytinyağının faydalarını, nelere iyi geldiğini ve nerelerde nasıl kullanıldığını sizler için ayrıntılı bir şekilde hazırladık.
Zeytinyağlı Taze Fasulye Görseli

Zeytinyağlı taze fasulye sıcak yaz aylarının vazgeçilmez bir lezzetidir. Üstelik sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.

Malzemeler

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 500 gram taze fasulye
  • 3 adet domates
  • Tuz

Zeytinyağlı Taze Fasulye Yapılışı

Yeşil fasulyeleri iyice yıkayın ve ayıklayın. Ardından fasulyenin boyuna göre ikiye ya da üçe bölün. Soğanları yemeklik olarak doğrayın. Domateslerin kabuğunu soyun ve doğrayın. Bir tencereye yarım çay bardağı zeytinyağını alın ve kızdırın. Ardından soğanları ekleyin ve kavurun. Daha sonra fasulyeleri ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 6 dakika kadar kısık ateşte kavurun. Ardından domatesleri ekleyin ve bir iki dakika daha kavurun. Sonra 1 su bardağı sıcak su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Fasulyeler yumuşamazsa biraz daha pişirebilirsiniz. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve servis edin.

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Tarifi

Zeytinyağlı barbunya çok doyurucu, besleyici ve lezzetli bir yemektir. Meze olarak ya da ana yemek olarak tüketilebilir.

Malzemeler

  • 1 kg taze barbunya
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 2 orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı şeker
  • 6 diş sarımsak
  • Tuz

Zeytinyağlı Barbunya Pilaki Yapılışı

Barbunyaları iyice yıkayın, temizleyin ve tanelerini çıkarın. Soğanı yemeklik doğrayın. Havucu ince halka dilimler halinde dilimleyin. Patatesleri küp küp doğrayın. Sarımsakları ince ince doğrayın.

İlk önce geniş bir tencereye barbunyayı alın ve üzerini kapatacak kadar su ekleyin. 10 dakika kadar pişirin ve suyunu süzün. Bir tencerede zeytinyağını kızdırın ve soğanı kavurun. Daha sonra salçayı ekleyin. Patatesi, havucu ve sarımsağı ekleyin. Ardından yarım su bardağı su ilave edin. Biraz kavurun. Daha sonra şeker, tuz ve 1 su bardağı sıcak suyu ekleyin. 10 dakika kadar yemeği pişirin. Son olarak barbunyaları ekleyin. Eğer yemeğin suyu çok az ise biraz sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağı kapalı bir şekilde tüm malzemeler yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın ve servis edin.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Görseli

Zeytinyağlı yaprak sarmasının yapılışı biraz zaman alsa da enfes tadı buna değer…

Malzemeler

  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım demet maydanoz
  • Birkaç dal taze nane
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
  • 1 büyük domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Yapılışı

Zeytinyağlı yaprak sarması için öncelikle soğanları yemeklik doğrayın. Domatesleri robottan geçirin. Pirinci yıkayın ve suyunu süzün. Maydanoz ve taze naneyi robottan geçirin.

Geniş bir tencerede soğanı zeytinyağında kavurun. Daha sonra içine rendelenmiş domatesi ekleyin. Pirinci ilave edin ve hafifçe kavurun. Dolmalık fıstık, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker ve tuzu tencereye ekleyin. Tüm harcı birkaç dakika daha kavurun ve ocaktan alın. İçine robottan geçirdiğiniz maydanoz ve naneyi ekleyin. Tüm harcı iyice karıştırın.

Salamura asma yapraklarını iyice yıkayın ve suyunu süzün. Hazırladığınız iç harcından her bir yaprağın üzerine bir tatlı kaşığı koyun ve ince bir şekilde sarın. Geniş ve derin bir tencereye kalın olan ve kullanılmayan asma yapraklarından birkaç tanesini serin. Daha sonra sarmaları yan yana dizin. Sarmaların üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirin. Sarmaların üzerini kapatacak kadar su ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın, limon dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla servis edin.

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi

Hem sağlıklı hem de leziz bir Ege yemeği yemek isterseniz enfes zeytinyağlı enginar dolması yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • 6 adet enginar
  • 1 kavanoz garnitür
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

Zeytinyağlı Enginar Yapılışı

Öncelikle soğanı yemeklik doğrayın ve bir tencerede zeytinyağıyla kavurun. Üzerine garnitürü ekleyin ve birkaç dakika kavurun. Enginar dolmasının iç harcını ocaktan alın. Enginar dilimlerini limon suyuyla iyice ovun. Tencereye enginar dilimlerini alın. İç harcını enginar dilimlerine doldurun. Üzerine şeker, tuz ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyin. 1 su bardağı sıcak su ekleyin ve tencerenin kapağı kapalı şekilde pişirin. Enginarlar iyice yumuşayınca ocağı kapatın. Soğuduktan sonra servis tabağına alın, limon dilimleri ve dereotu yapraklarıyla servis edin.

Zeytinyağı Nasıl Yazılır? Doğru yazılışı nedir?

Zeytinyağı ayrı mı yazılır yoksa bitişik mi? TDK’ya göre zeytinyağının doğru yazılışı “Zeytinyağı” olarak kabul edilmektedir. “Zeytin yağı” şeklinde yazmak ve kullanmak doğru değildir.

Zeytinyağının kelime içinde kullanımı
Çok yakın bir arkadaşım zeytinyağının faydaları saymakla bitmez dedi. Sağlıklı bir yaşam için zeytinyağı kullanmamı tavsiye etti.

Zeytinyağı Müşteri Yorumları, Soruları ve Tavsiyeleri Aşağıdaki Yorumlar Alanında!

Zeytinyağı Müşteri Yorumları
Zeytinyağı Kullanan Tüketicilerin Yaptığı Yorumlar

Bildir

Editör Aydinda.com

Aydinda.com temel profilidir, bu profil herhangi bir şahısa ait değildir.

Yorumlar

  1. Elinize gözünüze sağlık, 1 litre zeytinyağının güncel fiyatı nedir bilen varsa yazabilir mi?

  2. Zeytinyağı fiyatları son yıllarda yükselişte. Sahte zeytin yağını anlamak için su işlemi yeterli olmuyor. Zeytinyağı’nı Ege yörelerinden sipariş edin, doğal ve taze.

  3. Rüyada Zeytinyağı Görmek ne anlama gelir onu da açıklar mısınız? Rüya tabirleri hakkında da bilgi verirseniz sevinirim.

  4. Geniz akıntısına zeytinyağı iyi gelir mi? Zeytinyağı geniz akıntısı için kullanılıyor sanırım. Bu konudaki tavsiyelerinizi merak ediyorum. Teşekkürler.

  5. Hakiki zeytinyağı kalitesi testi açıklamanızı denedim, gerçekten başarılı buldum. Teşekkürler bu güzel ayrıntılı makale için.

  6. Rüyada zeytinyağı görmek ile ilgili bir rüya tabiri yorumu bırakabilir misiniz? Ben neredeyse son 3 aydır 7 defa rüyamda zeytinyağı gördüm. Bu ne anlama geliyor?

  7. Soğuk sıkım zeytinyağı sızma zeytin yağı ile aynı mantıkta mı üretiliyor?

  8. Tariş zeytinyağı eskisi kadar bulunamıyor. Önceleri Tariş zeytinyağları daha hızlı alınyordu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İçeriği sevdiniz mi?