İlginç – Aydın'da https://aydinda.com Şehrini keşfet Mon, 05 Jun 2023 10:24:44 +0000 tr hourly 1 https://aydinda.com/wp-content/uploads/2020/07/cropped-favicon-32x32.png İlginç – Aydın'da https://aydinda.com 32 32 Aydın’da korkutan deprem! Tüm halk sokağa döküldü! https://aydinda.com/aydinda-korkutan-deprem-tum-halk-sokaga-dokuldu/ https://aydinda.com/aydinda-korkutan-deprem-tum-halk-sokaga-dokuldu/#respond Fri, 30 Oct 2020 12:03:08 +0000 https://aydinda.com/?p=26412 Aydın’da 30 Ekim Cuma öğlenden sonra saat 14.50 sularında korkutan bir deprem meydana geldi. Tahmini olarak 5-6 saniye olarak tahmin edilen depremin büyüklüğü 6.6+ üstü olduğu tahmin edilirken merkezi İzmir/Seferihisar olarak belirtildi.

İşte Germencik’ten bazı görüntüler:

]]>
https://aydinda.com/aydinda-korkutan-deprem-tum-halk-sokaga-dokuldu/feed/ 0
Ramazan Ayında İftarda ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz? https://aydinda.com/ramazanda-iftarda-sahurda-nasil-beslenmeliyiz/ https://aydinda.com/ramazanda-iftarda-sahurda-nasil-beslenmeliyiz/#respond Sat, 25 Apr 2020 00:06:00 +0000 https://aydinda.com/?p=8936 İftar ve Sahurda Nasıl Beslenmeliyiz?

Ramazan tüm güzelliğiyle gelmişken bu ayda beslenme üzerine dikkat etmemiz bir kaç noktaya değinmek istiyoruz. Ramazan ayını daha rahat ve sağlıklı geçirmek için doğru beslenmek önemli. Peki neler yersek doğru beslenmiş oluruz? Uzmanların  uyarıları genellikle İftar ve sahurda ağır ve yağlı gıdaların yerine hafif, posalı ve sebze ağırlıklı beslenmek daha doğru olduğunu, vücudun susuzluğa karşı nasıl önlemler alınması gerektiğini göreceğiz 17 saat kadar süren bir açlık söz konusu olduğu için vücudumuz için optimal beslenmeyi sağlamak çok önemlidir. Diyetimiz normal vücut ağırlığımızı korumak ya da ağırlık kazanmamayı desteleyecek şekilde olmalıdır. Karbonhidrat içeren besinler sınırlandırılmalıdır.

Sahurda ve İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz ve Nelerden Kaçınılmalı ?

  • Sahurda akşamdan yiyip yatarsanız açlık süresini uzatırsınız. Metabolizma yavaşlar ve kan şekeriniz düşer. Ertesi güne tansiyon, kan şekeri, halsizlik, baş ağrısı ve yorgunlukla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
  • Yeteri kadar su tüketimini dengede tutmalıyız. Günlük 2.5- 3 litre içtiğimiz çay ve kahve su tüketime yerini geçmemektedir. Ayrıca iftar ve sahur arasında bir an da değil, molalar vererek su içmeliyiz.
  • Sahurda, ağır yağlı besinler tüketmek yerine protein ihtiyacınız için yeterli besinleri haşlama ve buğlama tekniği ile tüketebilirsiniz. Tuz içeren besinlerden ve yağlı besin tüketiminden  kaçınılmalıdır.
  • Çay ve kahve tüketimini azaltmalı genellikle yemeklerden en az 1 saat sonra içilmelidir. Aldığınız demir size kalsın 😉
  • Haftada en az üç kez düzenli egzersiz yapmalısınız.
  • Çok aşırı şekerli tatlı tercih etmemeye özen göstermelisiniz. Tercihinizin hafif süt tatlılarından yana kullanabilirsiniz.
  • Saflaştırılmış şeker içeren besinler yerine kompleks karbonhidratlar örn;tam tahıllar, kuru baklagiller, meyve ve sebzeler tercih edebilirsiniz.

Sahurda Beslenme Nasıl Dengelenmeli Örneklerle Gösterelim

Örnek  Sahur  : 1 avakado, az yağlı, az tuzlu peynir, 1 haşlanmış yumurta 2 dilim tam buğdağlı ekmek gibi. Görsel de sizlerle paylaşacağım.

İftarda Beslenme Nasıl Dengelenmeli Örneklerle Gösterelim

Örnek İftar : 1 adet hurma veya 3 adet zeytin, 1 kâse çorba – Ana yemeğe geçmeden 15-20 dakika bekleyin. 150 – 200 gr ızgara/haşlama/fırında et/tavuk/balık vb. Salata ve  bir tabak zeytinyağlı sebze yemeği, 1 küçük kâse bulgur pilavı veya 1 dilim tam buğday ekmeği yada 1 ince dilim ramazan pidesi .

iftarda ne yenilir

Ramazan Ayında Tatlı tercihlerimiz Nasıl Olmalı ?

gülac aydin
  • Dondurma Glasemi endeksi düşük bir tatlı olan dondurma uygun miktarlarda ve aralıklarda alındığında kilo alımına neden olmaz. Ramazanın baş tacı Güllaç 1 porsiyonu ortalama 235 kal olan, cevizle besin değerini arttırabileceğiniz en hafif tatlıdır. Sütlü tatlı denilince ilk akla gelen Sütlaç. Şerbetli ve hamurlu tatlılara dikkat etmeliyiz.

Ramazan Ayında İçecek tercihlerimiz Nasıl Olmalı ?

  • Gazlı içecekleri ve yüksek kalorili şekerli içecekleri günlük yaşantımızda da tercih etmememiz gerektiğini hatırlatarak Ramazan ayında kullanımına daha fazla dikkat etmekte fayda var. Özellikle yemek esnasında tüketildiğinde sindirim güçlüğü ve hazımsızlık problemi ile karşılaşmamanız adına dikkat edilmelidir.Yemeklerle birlikte içecek tercih edilecekse milli içeceğimiz ayran güzel bir alternatif olabilir. Ayrıca bunun yerine meyve tüketimi ya da meyvelerin suyunu sıkarak içebiliriz.
  • Örnek : Kuru Kayısılı Üzüm Hoşafı, Ev Yapımı Limonata,Çilek Zencefilli Limonata,Kavunlu Milkshake, Karpuz Smoothie, Meyveli Ice Tea…

Unutmayalım her diyet kişinin kendisine özgüdür. Hastalığa, beslenme tarzına göre değişmektedir. Bu yüzden menüler tamamen örnektir. Herkese şimdiden keyifli ve sağlıklı bir Ramazan ayı diliyorum …

Fatoş Yüksel

 

]]>
https://aydinda.com/ramazanda-iftarda-sahurda-nasil-beslenmeliyiz/feed/ 0
Kurşunlu Manastırı hakkında bilmeniz gereken her şey! https://aydinda.com/kursunlu-manastiri-hakkinda-bilgiler/ https://aydinda.com/kursunlu-manastiri-hakkinda-bilgiler/#respond Wed, 15 Apr 2020 22:29:57 +0000 https://aydinda.com/?p=8907 Kurşunlu Manastırı Hakkında Bilgi

Davutlar ve Dilek Yarımadası’nın arasında bulunan Kurşunlu Manastırı, tarihi bir yapının olmasının yanı sıra tüm döneme ait izler de taşımaktadır. Manastır Meryem Ana kilisesine oldukça benzeyen bir yapıdadır. Bu bölgedeki tarihi eserlerin birbirine olan benzerliği liman kenti olması ile alakalıdır.

Kurşunlu Manastırı Hikâyesi

Davutlar ilçesinin güneyinde kalan ve Dilek Yarımadasının kuzey bölümümde bulunan Kurşunlu Manastırı yaklaşık 690 metre yükseklikte bir konumdadır. Bölge olarak ova ve körfeze hakim bir manzarası vardır. Doğal orman örtüsü ile bezeli bir dini mekandır.

Manastır içerisinde yemekhane, kiler, mutfak, din adamlarının odaları, küçük bir şapel, mezarlıklar ve mahzen gibi yapıların yanı sıra manastırın savunması ile alakalı bir savunma odası da bulunmaktadır. 11. Yüzyıl Bizans mimarisinin hâkim olduğu yapıda 8ç yüzyılda baskıdan kaçan Hristiyan göçü sonucunda Davutlar’a yerleşmiş kesimin barındığı bir halk yapısına sahiptir.

Rumların Panagia Kursunniatissa olarak adlandırdığı manastır adını Meryem Ana’dan almıştır. Yapının üstünü örten kurşun yapıdan Kurşunlu ismi gelmektedir. Bizans mimarisi olan bu yapı 19. Yüz yıla kadar kullanılmış olduğu düşünülüyor.

kusadasi davutlar kursunlu manastiri aydinda gezilecek yerler
Kurşunlu Manastırı Fotoğrafı

Manastırda bulunan şapelin tavanındaki freskler oldukça önemlidir.  Döneme ait simgeler ve geometrik şekiller yer almaktadır. Dönemin önemli simgelerinden olan balık, horoz ve üzüm gibi ikonlar kullanılmıştır. Yaş duvar sıvası üzerine kireç suyunun içinde çözdürülen boyaların kullanılması ile oluşturulan fresk tekniği bu dönemde sıklıkla kullanılmıştır.

Fresklerde kullanılan anlatımların hemen hemen hepsinde Hz. İsa’nın yaşamı ve İncil ile alakalı hususlar yer almaktadır. Bu manastır Hristiyanlık alemi için bir okul ve dinin yayılması için çalışan bir teşkilat özelliğindeydi. Şuan oldukça yıpranmış durumdadır ve restoresi gerekmektedir. 2005 yılında Belediye ile Orman İşletmesinin ortak çalışması ile etrafı temizlenerek ortaya çıkartılmıştır.

Kurşunlu Manastırı Hakkında Nomad On The Road adlı Youtube kanalının hazırladığı bir vlog

Kurşunlu Manastırı Nerede?

Aşağıdaki harita bilgilerine dayanarak manastırı rahatlıkla bulabilirsiniz. Yol tarifi almak için tam buraya tıklayabilirsiniz.

Kurşunlu Manastırına Nasıl Gidilir?

Manastıra Aydın Davutlar ilçesinden yaklaşık 11 kilometre uzaklıktadır. Aydın merkezden saat başı Davutlar’a dolmuşlar kalkmaktadır. Davutlardan 15 dakikada bir dolmuşlar kalkmaktadır. Manastır İzmir’den 122 kilometre uzaklıkta, Ankara’dan 661 kilometre ve Antalya’dan 414 kilometre uzaklıktadır. Aydın merkezden ise 133 kilometre uzaklıktadır.

Kurşunlu Manastırı Giriş Ücreti Ne Kadar

Kurşunlu Manastırına giriş için herhangi bir ücret bulunmamaktadır. Şuan restoresi yapılmadığı için yol üzerinde ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

]]>
https://aydinda.com/kursunlu-manastiri-hakkinda-bilgiler/feed/ 0
Arapapıştı Kanyonu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey https://aydinda.com/arapapisti-kanyonu/ https://aydinda.com/arapapisti-kanyonu/#comments Tue, 31 Mar 2020 14:43:16 +0000 https://aydinda.com/?p=8667 Arapapıştı Kanyonu ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Arapapıştı Kanyonu diğer adı ile İnceğiz Kanyonu, Aydın ili ve Bozdoğan ilçesi sınırları içerisindedir. Son yıllarda muhteşem doğal güzellikleri ile herkesin merak ettiği ve ilgi gösterdiği Arapapıştı Kanyonu nerededir, nasıl ulaşılır, burada neler yapılır gibi sorulara bu makalede yanıt arayacağız.

Arapapıştı Kanyonu Aydın

Arapapıştı Kanyonu’ndaki Kemer Barajı, muhteşem rengiyle görenleri adeta büyülüyor. İskandinav ülkelerine, Phuket Adalarına, Krabi, Bond Adası ya da Pi Pi Adası’ndaki lagünlere benzetilen bu eşsiz güzellik, tarihi ve kültürel dokusuyla da dikkat çekiyor.

Üstelik bu bölgede bulunan ve kayaların içi oyularak oluşturulan Kaya Mezarları binlerce turistin akınına uğruyor. Hatta bu mezarların arasında bir de kaya manastır olduğu söylentiler arasında…

Henüz yeni yeni keşfedilen bu bölgeye daha çok turizm yatırımı yapılmalı. Bölgedeki tarihi, kültürel ve doğal güzellikler daha çok ön plana çıkarılmalı.

Arapapıştı Kanyonu Neresi?

Arap Apıştı Kanyonu aslında Denizli, Muğla ve Aydın sınırlarının kesişiminde bulunsa da Aydın ili sınırlarında yer alıyor.

Arapapıştı Kanyonu Hakkında

Bu kanyon, Aydın şehir merkezine 90 km uzaklıkta bulunuyor. Arapapıştı Kanyonu son zamanlarda kamuoyu tarafından bir dünya harikası olarak lanse ediliyor. Bölge, sit alanı ilan edildiği için koruma altında bulunuyor.

Arapapıştı Kanyonu Tarihi

Arapapıştı kanyonu tarihi

Arapapıştı Kanyonu’nun isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler var. Bir rivayete göre Bizanslıların, Araplarla yaptıkları savaşta Bizans Hükümdarı’nın düşman ordularına karşı koyuşu Arapları çok şaşırtmış. Bu yüzden argoda kullanılan apıştı kelimesinden dolayı Arapapıştı Kanyonu adı verilmiş.

Bir başka rivayete göre ise Araplar, bu kanyonun doğal güzellikleri karşısında çok şaşırdığı için bu adı almış.

Arapapıştı Kanyonu Kaç Km?

Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliğinde ve 6 km uzunluğundadır.

Arapapıştı Kanyonu Derinliği Ne Kadardır?

Arapapıştı Kanyonu’nun derinliği 50 metre civarındadır.

Arapapıştı Kanyonu Su Seviyesi Ne Kadardır?

Arapapıştı Kanyonu’nun su seviyesi ortalama olarak 50 metredir. Fakat yaz aylarında bu seviye 30 metreye kadar düşer.

Arapapıştı Kanyonu Hikayesi

Bu kanyonun efsanesine göre kanyonun üst kısmında bir ova yer alıyor. Bu civarda yaşayan fakir bir Arap erkek çocuğu, işçilerle birlikte ovada çalışıyor. İşçilere nehirden su taşıyan Arap oğlan, kanyona geliyor. Ayağının bir tanesinin kanyonun karşısındaki dağa, diğer ayağını ise bu kısma koyarak eğiliyor ve nehirden toprak kabına su dolduruyor. Apışma pozisyonunda su alan Arap çocuk yüzünden bu bölgeye Arapapıştı Kanyonu adı veriliyor.

Arapapıştı Kanyonuna Ne Zaman Gidilir?

Arapapıştı kanyonu'na ne zaman, hangi ayda ve hangi mevsimde gidilir?

Arap Apıştı Kanyonu’nun üzerinde bulunan Kemer Barajı sulama amacıyla kullanılıyor. Bu yüzden genellikle yaz mevsiminde burada sula çekiliyor. Bu yüzden yaz mevsiminde kanyona giderseniz doğanın güzelliklerine yeterince tanık olamayabilirsiniz. Bu kanyonun tüm güzelliklerini keşfetmek için ilkbahar ve sonbahar mevsimleri idealdir.

Arapapıştı Kanyonu Giriş Ücreti Ne Kadar?

Yetişkinler 30 TL ve öğrenciler 15 TL ücret ödeyerek kanyona giriş yapabiliyor. Giriş ücretlerinde değişiklik olabilir, güncellememiz için lütfen yorum bırakın.

Arapapıştı Kanyonu Kaç Kilometre?

Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliğinde ve 6 km uzunluğunda oldukça görkemli bir doğal yapıdır.

Arapapıştı Kanyonu Bilgi

Tarihi, antik devirlere kadar uzanan bu kanyon, son yıllarda yerli ve yabancı turistler tarafından çok ilgi görüyor. Kemer Barajı üzerinde yapılan tekne turlarıyla zümrüt yeşili sularda gezmek ayrı bir keyif haline geliyor. Kemer İskelesi’nden hareket eden teknelere binerek tüm kanyonu gezebilir ve güzelliklerini görebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Bozdoğan

Aydın ilinin Bozdoğan ilçesinde yer alan bu kanyon uzun yıllar içinde oluşmuştur. Bu kanyonda M.Ö. 5. yüzyıla ait ve Pers Medeniyeti’ne ait olan Kaya Mezarları bulunuyor. Üstelik bu kanyoda kamp yapılabiliyor. Turistik geziler ve doğa sporları gerçekleştirilebiliyor.

Arapapıştı Kanyonu Blog      

Arapapıştı Kanyonu ile ilgili bu blog yazımızda bu doğal güzellik ile ilgili tüm sorulara cevap vermeye çalışıyoruz. Akçay’ın yüzyıllar boyunca aşındırması sonucu oluşan Arapapıştı Kanyonu 380 metre yüksekliğinde 6 kilometre uzunluğunda devasa bir alandan oluşuyor.

Antik dönemde insanların kayalara oymuş oldukları mezarlar ve tapınakların kalıntıları arasında gezinirken, geçmişe gidiyorsunuz. Üstelik bu kaya mezarlarda olduğu iddia edilen bir gizli tünel bulunuyor. Bu gizli tünel iddialara göre 2500 yıllık antik kent Afrodisias’a çıkıyor.

Kanyonun dışında bulunan Roma dönemine ait olan şehir kalıntıları ve Karia döneminden Xyatis Antik kentine ait olduğu bilinen kalıntıları görebilirsiniz. Ayrıca bu kanyonda nesli tükenmek olan gri balıkçılların üreme yerlerini de görebilmeniz mümkün.

Arapapıştı Kanyonu Nerede?

Bu kanyon, Aydın şehir merkezine 90 kilometre mesafede bulunuyor. Aydın ili sınırları içinde yer alsa da Denizli, Aydın ve Muğla sınırlarının kesişiminde yer alan bu kanyon, lokasyonu ile kolayca ulaşılabiliyor.

arapapisti kanyonu tekne turu
Arapapıştı Kanyonu
Arapapıştı Kanyonu Aydın'ın gezilecek yerlerinden en başta gelenler arasında. Gerek doğa gerek tarih açısından muhteşem bir görsel şölene e […]
Arapapıştı Kanyonu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey – Aydın'da

Arapapıştı Kanyonu nerede, nasıl gidilir, ne zaman gidilir, hangi mevsim ziyaret edilir, tekne turu fiyatları, güzergah bilgisi nedir gibi bilgiler.

https://youtube.com/watch?v=i-yoYiM7gq0%3Ffeature%3Doembed

Arapapıştı Kanyonu Nasıl Gidilir?

Arapapıştı Kanyonu’na gidebilmek için öncelikle Aydın merkezden Yenipazar’a, oradan Çine’ye gidebilirsiniz. Bu rotayı ve yol üstündeki tabelaları takip ederek özel aracınızla kanyona ulaşabilirsiniz.

Eğer özel aracınız yoksa Aydın’ın Bozdoğan ilçesine geldikten sonra servislerle bu kanyona ulaşım sağlayabilmeniz mümkün.

Arapapıştı Kanyonu Ulaşım

Bu kanyona ulaşmak için Aydın il merkezinden Yenipazar ve Çine rotasını takip edebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Yol Tarifi

İzmir’den bu kanyona özel bir araçla gitmek için Aydın Otobanı üzerinden Nazilli ya da Sultanhisar’a gidebilirsiniz. Daha sonra talebaları takip ederek kanyona ulaşabilirsiniz.

Eğer toplu taşıma kullanacaksınız 216 numaralı Nazilli – Bozdoğan – Amasya otobüsüne binebilirsiniz. Teknelerin kalktığı iskeleden bu otobüse binmeniz mümkündür.

Arapapıştı Kanyonu Harita

Google Maps üzerinden bu kanyona gitmek için rota belirleyebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Nasıl Gezilir?

2017 yılında hizmete açılan bu kanyondaki doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi güzellikleri de görmeniz gerekir. Bu kanyonu tekneler ile gezebilirsiniz. Bu bölgede bulunan Körteke Kalesi, Pers Kaya Mezarları, Büyük İskender döneminde inşa edilen Kemer Köprüsü ve Gizli Manastır gibi tarihi yapıları da görebilirsiniz.

Henüz yeni bir turizm merkezi olduğu için İskele’de yer alan birkaç restorandan birinde yemek yiyebilirsiniz. Dilerseniz piknik alanında piknik yapabilir ya da çadır kurarak kamp keyfini yaşayabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Turu

Arapapıştı kanyonu turu, fiyat ve seferler hakkında bilgi.

Bu kanyon turu yaparken Körteke Kalesi, Pers Kaya Mezarları, Büyük İskender döneminde inşa edilen Kemer Köprüsü ve Gizli Manastır gibi tarihi alanları gezebilirsiniz. Ayrıca seyir terasında fotoğraf çektirebilir ve semt pazarından yöresel lezzetler satın alabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Seyir Terası

Dünyanın 8. harikası olarak görülen Arapapıştı Kanyonu seyir terasından panoramik manzaralar ve gün batımı fotoğrafları yakalayabilirsiniz.

Aydın Büyükşehir Belediyesinin Videosu

Ayrıca buraya tıklayarak Aydın BŞB’nin web sitesinden de bilgi alabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Telefon

Bu kanyonda rezervasyon yaptırmak için 0542 305 95 85 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Aydın Arapapıştı Kanyonu Arası Kaç Km?

Bu kanyon, Bozdoğan ilçesine 30 km. yani 30 dakika uzaklıktadır. Şehir merkezine ise 90 km. yani 1.5 saatlik uzaklıktadır.

İzmir Arapapıştı Kanyonu Arası Kaç Km?

 İzmir’den Arapapıştı Kanyonu arası 180 km’dir. Yani İzmir’den, kanyona 3 saatte gidiliyor.

Didim Arapapıştı Kanyonu Arası Kaç Km?

Didim ile bu kanyonun arası 163 kilometredir.

Denizli Arapapıştı Kanyonu Arası Kaç Km?

Denizli ile Arapapıştı kanyonunun arası 154 kilometredir.

Arapapıştı Kanyonu Didim Arası Kaç Km?

Didim ile bu kanyonun arası 163 kilometredir.

Arapapıştı Kanyonu Salda Gölü Arası Kaç Km?

Salda Gölü ile bu kanyonun arası 200 kilometredir.

Muğla Arapapıştı Kanyonu Arası Kaç Km?

Muğla ile Arapapıştı Kanyonu arası mesafe 73 kilometredir.

Arapapıştı Kanyonu Konaklama

Bu kanyon yakınlarında bulunan otellerden birinde kalabilirsiniz. Ayrıca kanyonun çevresinde çadırda konaklama yapabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Otel

Aydın ilinde pek çok otel bulunuyor. Aydın Kent Suit, Otel Kabaçam, Aymira Hotel Spa ve Lord Hotel Cafe Bistro gibi seçenekleri konaklama için değerlendirebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Kamp Alanı

Arapapıştı kanyonu kamp alanı bilgileri.

Arapapıştı Kanyonu’nda kamp yapabilirsiniz. Fakat kamp yerinde su bulunmuyor. Bu yüzden gitmeden önce bolca su götürmenizi tavsiye ediyoruz. Denizli Kale Belediyesi tarafından yapılan bungalovlar ve çardaklar var. Atıl ve bakımsız olsalar da yemek yemek için bu masalar kullanılabiliyor. Geceleri hiçbir aydınlatma olmadığı için mutlaka yanınızda fener ve ışıklandırma cihazları olmalı. Üstelik etrafta yiyecek satan bir yer olmadığı için yiyecek depolamakta fayda var.

Arapapıştı Kanyonu Çadır Atılır Mı?

Kanyonun çevresindeki boş alanlara çadır kurmak mümkün. Fakat etrafta duş, tuvalet, yiyecek ve su satılan yer olmadığını belirtelim. Üstelik herhangi bir tesis bulunmadığı için aydınlatma sistemi de yok.

Arapapıştı Kanyonu Kamp Yapılır Mı?

Kanyonun çevresindeki alanlara kamp yapılabilir.

Arapapıştı Kanyonu Bungalov

Denizli Kale Belediyesi’nin, kanyon çevresine yaptırdığı bungalovlar var. Fakat hukuki bir süreçte oldukları için bungalovlarda konaklama yapılmıyor.

Arapapıştı Kanyonu Piknik Alanı

Kemer Barajı Deniz Balıkçılık Alabalık Çiftliği Piknik Alanı ve Restorant’ta piknik yapmak mümkündür.

Arapapıştı Kanyonu Kahvaltı

İskele Restoran’da harika bir kahvaltı edebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Balık Restoranları

Kemer Barajı Deniz Balıkçılık Alabalık Çiftliği Piknik Alanı ve Restorant’ta taze ve leziz balıklar yiyebilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Tekne Fiyatları

Bu kanyonda yaklaşık 2 saat süren tekne turları yapılıyor. Yetişkin tekne turları kişi başı ücreti 45 TL ve öğrenciler için kişi başı tekne turu ücreti 35 TL’dir.

Arapapıştı kanyonu tekne turu fiyatları ve güzergahı hakkında bilgiler.

Arapapıştı Kanyonu Tekne Turu Fiyatları

Tekne turu yetişkinler için kişi başı fiyatı 45 TL ve öğrenciler için kişi başı fiyatı 35 TL tutarındadır.

Arapapıştı Kanyonu Gezi

Bu kanyonda geziler tekne turlarıyla yapılıyor. Kemer İskelesi’nden hareket eden teknelerle tur yapabilirsiniz. Tekne turları yaklaşık olarak 2 saat sürüyor ve tekneler genel olarak 2 saat aralıklarla tur yapıyor. İlkbahar ve yaz mevsiminde yoğun bir turist oranı olduğu için gitmeden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ediyoruz.

Arapapıştı Kanyonu Günübirlik Tur

İsterseniz özel tur şirketleri ile bu kanyonda düzenlenen günübirlik turlara katılabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Günlük Tur

Burada isterseniz Aydın Belediyesi’nin tekne turlarına ya da özel turlara katılabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu İzmir Çıkışlı Turlar

Arapapıştı Kanyonu için düzenlenen İzmir çıkışlı turlarda yolcular genellikle Girne Ofis Önü, Karşıyaka Anıt, Üçkuyular, Üçyol ve Ege Üniversitesi Acil Servisi gibi alanlardan alınıyor. Kahvaltı molasından sonra Aydın’da bulunan Yörük Efe Müzesi ziyaret ediliyor. Ardından Aydın’ın Yenipazar ilçesinde serbest zaman veriliyor.

Daha sonra kanyona gidiliyor. Kaya Mezarları, Körteke Kalesi ve Roma Bizans Döneminin tarihi kalıntıları ile gizli manastırlar geziliyor. Ardından İzmir’e dönüş yolculuğu başlıyor.

Arapapıştı Kanyonu Kurudu Mu?

Bu kanyonda yaz aylarında sular çekiliyor. Fakat ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sular yükseliyor. Bu yüzden bahar mevsimlerinde bu bölgeyi gezmenizi tavsiye ederiz.

Arapapıştı Kanyonunda Yüzülür Mü?

Arapapıştı Kanyonunda Yüzülür Mü?

Bu kanyonda genel olarak yüzmek tehlikelidir.

Arapapıştı Kanyonu Rezervasyon

Bu kanyona rezervasyon yaptırmak için 0 542 305 9585 numarasını arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Aydın Arapapıştı Kanyonu Rezervasyon

Arapapıştı Kanyonu rezervasyon için 0 542 305 9585 numarasını arayabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Tekne Saatleri

Arapapıştı Kanyonu tekne saatlerini öğrenmek için 0 542 305 9585 numarasını arayabilirsiniz.

Arapapıştı Kanyonu Rafting

Arapapıştı Kanyonu’nda rafting etkinliği yapılmamaktadır.

Arapapıştı Kanyonu Kurudu mu?

Antik dönemlerden izlere sahip olan ve doğasıyla da insanları cezbeden bu tarihi yer oldukça güzel vakit geçirebileceğiniz bir yere ev sahipliği yapıyor.

Ne yazık ki; Aydın ilinin Bozdoğan ilçesinde bulunan Arapapıştı kanyonu, yılın kurak geçmesi nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Suların tamamen geri çekilmesi ile birlikte tekne turlarına da ara verildi.

Aydın-Denizli sınırında bulunan İnceğiz seyir tepesinden kanyonu izlemek için gelen ziyaretçiler hüsranla karşılaştı. Bulunduğu bölgede yaklaşık 250 bin dekar alanın sulanmasına fayda sağlayan Kemer Barajı’nda beklenen yağışların oluşmamasıyla birlikte kuraklık yaşandı. Barajdaki doluluk oranının 2020 yılında %58 bu yıl ise %20 civarında olduğu tespit edildi.

Arapapıştı kanyonuna gitmeyi planlıyorsanız kurak olmadığı aylarda gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Arapapıştı Kanyonundaki Kuraklık ile ilgili görseller

Aydın’da gezilecek yerlerden birkaç tanesi daha

Kuşadası Milli Parkı Dilek Yarım Adası
Şirince’ye nasıl gidilir?
]]>
https://aydinda.com/arapapisti-kanyonu/feed/ 9
Tralleis Antik Kenti (Üç Gözler) Hakkında Bilgiler https://aydinda.com/tralleis/ https://aydinda.com/tralleis/#respond Mon, 09 Oct 2017 17:53:08 +0000 http://aydinda.com/?p=193 Tralleis Antik Kenti Aydın’ın kuzeyinde ve Kestane dağlarının güneyinde bulunan antik kenttir. Şehrimiz Aydın’a 1km mesafe kadar yakınlıkta olan Tralles, o zamanın kent devleti Argos ve ismini aldığı Tralleis tarafından kurulmuştur ve sık sık el değiştirmiştir.

Günümüzde Tralleis Antik Kenti’nde, spor, eğitim ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü “Üç Gözler” yapısı başta olmak üzere, hamam, tiyatro, agora ve stadium gibi yapılar bulunmaktadır. Bölgede arkeolojik çalışmalar halen sürdürülmektedir ve toprak altında kalan şehir gün yüzüne çıkarılmaktadır.

Tralleis kelimesi etimolojik olarak incelendiğinde Tralla sözcüğü ve -eis ekinden oluşur. “Tralla şehrinin insanı” anlamına gelir.

Tralleis ile ilgili bilgiler

  • Kent milattan önce 13. yüzyılda kurulmuştur.
  • Ayasofya’nın mimarlarından olan Anthemios burada yetişmiştir.
  • Farnese Boğazı ve Genç Atlet heykelleri Tralles harikaları arasındadır.
  • Roma döneminde kültürel olarak zayıflamıştır.
  • Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemiyle antik çağdaki önemini yitirmiştir.

Tralleis’li Seikilos’un Şarkısı

Çok ilginçtir ki 19 yüzyıl’da İzmir – Aydın demiryolu çalışması esnasında Seikilos isimli, günümüz Aydın’ında yaşayan kişiye ait mezar taşı bulunmuştur. Mezar taşının üzerinde ise 13 satırlık bir yazı yer almaktadır. Yazının 6. ve 11. satırları arasında şarkı sözüne yer verilmiştir ve heceler üzerinde notalar bulunmaktadır.

Tralles’e nasıl gidilir?

Antik kente gitmek için haritayı kullanın.

Tralles hangi saatlerde hizmet veriyor, ücretli mi?

Tralleis Antik Kenti’ni ücretsiz gezilebilmekte ve 17:00’a kadar hizmet vermektedir.

]]>
https://aydinda.com/tralleis/feed/ 0